petak, 29 Mart 2024
lukmeSastojci: -8 osoba
-2 čaše (250ml) brašna
-2 kašike domaćeg kajmaka
-prstohvat soli
-2 male kašike instant kvasca
-prstohvat šećera
-po potrebi vode
-po želji meda
 



Priprema:
U četvrtinu čaše mlake vode staviti šećeš i kvasac. Ostaviti 15 minuta, da se kvasac aktivira (stvori se pjena).
Brašno prosijati i pomiješati sa solju. Dodati kajmak i aktivirani kvasac, te pomiješati. Pomalo dodavati mlaku vodu, sve dok ne budete imali tijesto malo gušće od gustine meda. Ako bude i malo gušće, nije problem. Ostaviti da odstoji dva sata ili dok se ne udupla.

U dubokoj tavi ili šerpi zagrijati ulje dubine 3cm na srednje jakoj vatri. Smjesu promiješati da se izbije zrak iz nje i onda male količine stavljati u vrelo ulje. Tijesto možete vaditi srednjom kašikom, a možete još jednostavnije - uzeti jednu kesu za zamrzavanje ili fišek za ukrašavanje torti, napuniti smjesom, odrezati vrh (otprilike u širini malog prsta), polako istiskati tijesto direktno iznad zagrijanog ulja i nakon što izađe dovoljna količina "štipnuti" ga prstima umočenim u ulje, kako bi se taj komadić odvojio.

Lukme peći dok ne porumene i često ih miješati i prevrtati, jer imaju tendenciju da se okreću na jednu stranu, tako da druga ne stigne porumeniti. Zatim ih pomoću velike šupljikave kašike vaditi na papirni ubrus, da upije višak masnoće. Ubruse možete promijeniti više puta, ako ne volite da bude puno masno.
Kada su se lukme ocijedile od viška masnoće, politi ih medom i dobro izmiješati. U zavisnosti koliko želite da budu slatke, toliko meda stavite.
Servirati ih mlake. 

(coolinarka.com)