četvrtak, 28 Mart 2024
 bludPITANJE: Imam momka već godinu i 6 mjeseci sa kojim sam prije nekoliko mjeseci učinila blud, zbog čega se kajem, činila sam i tevbu, ali sam ponovo učinila blud, nakon čega sam rekla da ne želim to više raditi, i ponovo učinila tevbu. Moje pitanje je kako da okrenem momka vjeri, da on prestane zahtjevati blud, mislim da prestane biti opčinjen tim stvarima, jer ja ne želim više da činim ovaj grijeh?

SAVJET:
Bismillahi we salatu we selamu ala Resulillah, we ba'ad, Poštovana sestro, molimo Uzvišenog da te nagradi na postavljenom pitanju.
Na ličnom primjeru možeš da shvatiš mudrost Allaha, tvog i našeg Gospodara, Onoga Koji nam samo dobro želi, a Koji nam je svima nama zabranio približavanje grijehu i bludu. Jer s stalnim približavanjem bludu, postepeno osamljivanje i dodiri postaju normalna pojava, a želja iz sastanka u sastanak raste, dok se ne desi gubljenje časti i obraza, da nas Allah sviju sačuva. Amin. „I ne približavajte se bludu, jer to je razvrat, kako je to ružan put!“ Kur'an, El-Isra, 32.
Nažalost, moramo reći da zbog neznanja u tvom slučaju veliki dio krivice snosiš i ti. Pružila si povoda tom mladiću i on pretpostavlja da ako si dva puta spavala s njim, da ćeš to i opet i da ako te je mogao dva puta nagovoriti, zašto ne i treći? I bojati se je kako bi postupila ako se opet, ne dao Allah, osamiš s njim i kad strast zasjeni tvoj um? Stoga da bi tvoje pokajanje bilo ispravno, smjesta prekini svaki kontakt s tim momkom. Ukoliko ostaneš u kontaktu s njim, to znači da se nisi iskreno pokajala i da će se griješenje nastaviti. Ako si u mogućnosti i da potpuno napustiš i druženje s lošim društvo, bilo bi čak i bolje za tebe i tvoju vjeru.
Zapitaj se dobro kakav život želiš da vodiš, i ako istinski želiš vjeru i čedan život, morat ćeš se odreći nekih stvari. U tvojoj poziciji moraš da biraš: ili ćeš ostati s momkom, i kasnije proživljavati bol zbog udaljavanja od vjere i činjenja grijeha, ili ćeš prekinuti s njim svaki kontakt, ali ćeš kratko trpjeti bol zbog rastanka. Sama odluči, ali znaj da bol koji ćeš trpjeti ostankom s njim može trajati čitav život. Jer ako daš prednost tom stvorenju nad onim što Allah voli, budi ubijeđena da će te Allah kažnjavati upravo preko njega, onoga koga voliš i kome se nadaš.
Razmišljaj i o tome kako je Allah milostiv prema tebi uprkos tvom griješenju. A kako će Allah biti i dalje milostiv, ako budeš ustrajavala u nepokornosti? Ukoliko On bude želio, može te stići kazna za taj grijeh i loš završetak na ovom svijetu...
Zapitaj se je li taj momak toliko vrijedan da rizikuješ Allahovu srdžbu? Hoće li ti moći ikako pomoći kad te u kabur stave i kad pred Allaha staneš? Odgovor zadrži za sebe, i znaj da ćeš posljedice tvojih djela snositi samo ti...
Moraš uvijek biti svjesna da te Allah posmatra i da On zna šta radiš. Ukoliko budeš toga svjesna, osjetit ćeš stid od Njega i nećeš ustrajati u griješenju. Trebala bi se često prisjećati i smrti i Sudnjeg dana i ahireta. Ukoliko se osoba bude često prisjećala smrti, počet će se i pripremati za ono što ga čeka čineći što više dobrih djela i kajući se za propuste.
Trebala bi namaz što češće obavljati i učiti Kur'an, u nadi da bi ta dobra djela mogla biti sebeb da Allah primi tvoje pokajanje i uputi te ka hajru. Slušaj islamska predavanja i dersove poznatih učenjaka i daija koji su poznati po istinoljubivosti, odanosti vjeri, iskrenosti i znanju.
Vrata pokajanja su otvorena i Allah oprašta pokajniku i raduje se njegovom povratku; Allah mu oprašta i prima pokajanje bez obzira na vrstu grijeha. A onaj ko se pokaje od grijeha je poput onoga koji grijeha nije nikako ni imao.
Ako budeš imala dodatnih pitanja ili dilema, slobodno nam se obrati. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova“.

Savjet dao: Nedim Botić, prof.