petak, 29 Mart 2024

hijab Morg

Pored njih prođe neka djevojka, a ovaj stari "mudro" poruči svom kolegi: "GLEDAJ ROBE, GLEDAJ ROBE..."











Maločas pored mene prođoše dvojica muškaraca, jedan stariji đed u pedesetim, a drugi osrednjih godina. Pored njih prođe neka djevojka, a ovaj stari "mudro" poruči svom kolegi: "GLEDAJ ROBE, GLEDAJ ROBE..."

Cijenjena sestro, zar zaista želiš da svojom tjelesnom ljepotom izazivaš ovako ogavne komentare staraca? Tvoje tijelo i ljepota je dar od Allaha, ukras na Zemlji, pa zar da te ukrase svima pokazuješ?

Tvoje ukrase samo tvoj voljeni neće smatrati "robom". Zar je došao takav vakat da, ti tako iskrena i čedna, dozvoljavaš da te smatraju samo potrošnom robom? Hidžab je čuvar za tvoje ukrase, pa zar da se ne odazoveš pozivu Gospodara svih svjetova:

"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim, i kćerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati pa neće napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je." (Al-Ahzab 33:59)

Ovaj ajet je za tebe cijenjena sestro: "Reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima…"
(An-Nur 24:31)

Eldar Tutnić