petak, 29 Mart 2024

dovaaa













Hidžab nije sredstvo muškaraca za potčinjavanje žena! Hidžab je sredstvo žena za poražavanje muškaraca, koji te posmatraju i doživljavaju kao objekat za zadovoljenje svojih strasti. Ti draga imaš u svojim rukama moć da se suprotstaviš muškom seksističkom pogledu na tvoju ličnost. Ti si draga moja zatvorila mu kapiju naslađivanja nad tobom i primorala ga da te gleda u oči i da sluša sta imaš da kažeš. Njegov pogled ne luta po tebi lijepeći se kao pipci hobotnice, ponižavajući tvoju inteligenciju.

Ti si draga moja slobodna od svih predrasuda, od svih okova 21.vijeka. Iako se čini da te svi osuđuju, ti si dušo moja posljednji cvijet koji je niknuo iz asfalta i svi ti se dive, samo su previše licemjerni da ti to kažu.

Danas, kad izađeš na ulicu, tvoje spuštanje glave je tvoje uzdizanje, jer oni žude za čistom, a sami sebi govore da te nisu dostojni dok ti dobacuju da si se umotala, željno čekajući da im bar pogled uputiš. A ti kraljice, sestro, osjećaj se kao milion dolara dok hodaš niz ulicu, jer vrijediš milijardu, ali si skromna da se tako osjećaš...

Elma Karaman Kopić