petak, 19 April 2024

JANNAHHDozvolite mi da vas povedem na posebno putovanje. Danas želim da vas obradujem Allahovim obećanjem vjernicima, a to je ulazak u Džennet, Kuću smiraja, sigurnosti i blagodati.

Naša destinacija je Džennet...
Džennet, koji je nagrada Milostivog, u kojem blagodati ne prestaju, smiraj koji ne prolazi, vječna sreća bez tuge, bola ili straha... Džennet, koji je posljednje odredište vjernika, mjesto u kojem se dodjeljuju nagrade pobjednicima... U njemu su ukusni plodovi, u njemu teku prekrasne rijeke... u njemu je susret sa odabranim...

U njemu borave vjerovjesnici, iskreni, šehidi i dobročinitelji... Zamislite mogućnost susreta s njima... Ako na dunjaluku žudimo da vidimo učene ljude i slušamo ih, želimo da budemo u njihovom društvu, kako je onda u Džennetu u kojem borave Ebu Bekr, Omer, Osman i Alija? Kako je u Džennetu u kojem su ti komšinice Hatidža, Fatima, Merjem, Asija i Aiša, Allah njima bio zadovoljan?! Kako je u Džennetu u kojem žive plemeniti ashabi, tabi'ini i ispravni prethodnici o čijoj smo bogobojaznosti čitali i slušali i zbog čega su ih naša srca zavoljela?! 

A kako je tek u Džennetu na čija će vrata prvi pokucati pečat vjerovjesnika, naš poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, a čuvari Dženneta mu otvoriti vrata i reći: “Zbog tebe mi je naređeno da ne otvorim nikome prije tebe”, pa će ući u njega, a s njim i prva skupina koja će izgledati poput sjaja mjeseca u uštapu... U tom Džennetu je i najveća nagrada, a to je gledanje u lice Milostivog, uzvišen je On i veličanstvena su Njegova imena i svojstva, i tu je Njegovo zadovoljstvo koje je obećao vjernicima koji Mu budu pokorni, kojima je On zadovoljan, a i oni zadovoljni Njime.


Kakav je taj Džennet?

Želimo da vidimo kakav je taj Džennet koji je Uzvišeni obećao pobjednicima, ne bi li se naša srca smekšala i bila iskrenija u pokajanju i traženju oprosta i kako bi se naša srca ispunila imanom i bila odlučnija u klonjenju grijeha i neposlušnosti prema Gospodaru.

Zamislite najljepši prizor koji vam padne na pamet, najljepši ukus koji možete zamisliti! Sve ono što vam padne na pamet: boje, miris, okus, ljepote, radost, blagodati, najljepši prizor koji možete zamisliti.... Ne, to nije Džennet! Džennet je veličanstveniji od toga... Džennet je neuporedivo ljepši od sve ljepota koju su tvoje oči vidjele, uši čule ili o kojoj si maštala i priželjkivala.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Uzvišeni je Allah rekao: ‘Za Svoje dobre robove pripremio sam nešto što oko nije vidjelo, niti uho čulo, niti je ljudsko srce poželjelo.’ Proučite ako želite: ‘I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju’(Es-Sedžda, 17).” (Muttefekun alejhi)

Ovo je početak putovanja...
O stanovnici Dženneta... Dan kada ljudi ustanu prestašeni, izgubljeni, vi ustajete sigurni i obradovani, meleki vas susreću i donose radosne vijesti, kao što kaže Uzvišeni:

“Neće ih brinuti najveći užas, nego će ih meleki dočekivati: ‘Evo ovo je vaš dan, vama obećan.’” (El-Enbija, 103)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jednog se dana zakleo, rekavši: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, kada izađu iz kaburova, dočekat će ih bijele deve koje će imati krila, na njima će biti sedla od zlata. Njeni papci će bliještiti od svjetlosti, svaki njen korak bit će dokle pogled doseže, a završit će kod džennetskih vrata.” (Muslim)


Divnog li prizora i putovanja...

Kaže Uzvišeni Allah: “A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, i kad do njega dođu – a kapije njegove već širom otvorene – čuvari njegovi će im reći: ‘Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!’” (Ez-Zumer, 73)


Kakav je ovo predivan miris koji osjetimo? To je miris Dženneta!

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Doista se njegov miris osjeti na udaljenosti od stotinu godina.” (Muslim)


Evo nas, stigli smo do ulaza u Džennet...

Džennet ima osmera vrata, a razmak između dvojih vrata iznosi četrdeset godina hoda.

Kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Između dvojih vrata Dženneta iznosi koliko putovanje četrdeset godina. Doći će dan kada će se ona napuniti." (Ahmed i Ebu Nuajm)

Zamislite koliko je to ljudi... Zamislite sad, svi oni uđu u Džennet, a vi ne budete među njima... Koliki je to gubitak... Zamislite da među njima vidite svoju djecu, svoje najdraže, roditelje, prijatelje, u tom danu kada će čovjek od brata pobjeći, od majke i od oca... Vidiš ih i dozivaš... Ne čuju te... Ili, ako te čuju, ne odgovaraju ti... Svaka će duša, shodno onome što je pripremila, odgovarati... Dozivaš ih najglasnije što možeš... Ja sam vaša majka! Ja sam vaša sestra! Ja sam tvoja supruga! Ja sam ona oko koje ste se okupljali... Ja sam ona koja vam je davala prednost nad svim ostalim, pa čak i nad samom sobom... Ja sam ona koja je zaboravljala i zapostavljala pravo svoga Gospodara zbog vas... Ja sam ona koja je svoj život provela u ljubavi prema vama! Međutim, nema koristi. Ono što je bilo radi Allaha vječno je, a sve ostalo ništavno je...


Konačno... Otvaraju se vrata Dženneta...

Pogledajte! Šta se krije iza tih vrata? Vratovi se izdižu da vide šta se tu krije, kakve ih prostrane bašče i rijeke koje teku čekaju... Kakvo je ono veliko drvo kraj vrata?

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Kraj džennetskih vrata je drvo ispod kojeg izviru dva vrela. Kada se napiju sa jednog od njih, na njihovim će se licima pojaviti blještavilo, a kada se napiju sa drugog, njihove dlake više nikad neće rasti.” (Ibn Ebu Dun’ja)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisuje stanje onih koji budu ulazili u Džennet:  “Prva skupina koja će ući u Džennet blistat će poput Mjeseca u noći uštapa, dok će oni koji su odmah iza njih blistati poput najsjajnije zvijezde. U njemu neće obavljati ni malu ni veliku nuždu, neće pljuvati niti će imati potrebu oseknuti se. Češljevi će im biti od zlata, a znoj će im mirisati poput mošusa. Žene će im biti hurije očiju krupnih. Njihovo ponašanje bit će kao ponašanje jednog čovjeka. Bit će u liku njihovog oca Adema, šezdeset laktova visoki.” (Muttefekun alejhi)

Kaže Uzvišeni: “A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u Džennet biti povedeni, i kad do njega dođu – a kapije njegove već širom otvorene -  čuvari njegovi će im reći: ‘Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!’ I oni će reći: ‘Hvala Allahu, koji nam je obećanje Svoje ispunio i u Džennetu nam mjesto darovao, da se u njemu nastanimo gdje hoćemo!’ Divne li nagrade onima koji su se trudili!” (Ez-Zumer, 73–74)


Hajdemo sad malo razgledati po Džennetu!

Pogledajmo te divne kuće, dvorce i šatore koji su nam pripremljeni... Te predivne bašče, drveće, rijeke... Pogledajmo tu predivnu poslugu ozarenih lica poput bisera rasutih kako služe stanovnike Dženneta...

Kada su ashabi upitali Poslanika da im opiše Džennet, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Cigle džennetskih građevina su od zlata i srebra, malter je od miska, pijesak je od bisera i safira, a zemlja mu je od šafrana. Ko uđe u Džennet, uživat će i nikada neće biti nesretan, vječno će u njemu biti i nikada neće umrijeti, njihova se odjeća neće habati niti će njihova mladost prolaziti.” (Tirmizi)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Zaista će stanovnici Dženneta gledati jedni druge u sobama iznad njih kao što se svjetla zvijezda vidi pored slabe na nebu, od istoka do zapada, da bi se vidjelo koliko se razlikuju međusobno.” A ashabi su upitali: “O Božiji Poslaniče, da li su to boravišta vjerovjesnika koja su za druge nedostižna?”, a on je odgovorio: “Ne! Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, to su boravišta za one koji su u Allaha vjerovali i u Njegove poslanike.” (Muttefekun alejhi)

Uzvišeni kaže: “Nedmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, i pripremljen za one koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju. To je Allahova blagodat koju će dati onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat velika.” (El-Hadid, 21)

Uzvišeni je Allah objavio: “On neće poništiti djela onih koji na Allahovu putu poginu, i On će, ih, sigurno, uputiti i prilike njihove poboljšati.” (Muhammed, 4–6) Komentirajući ovaj ajet, Mudžahid je rekao: “Allah će stanovnike Dženneta uputiti ka njihovim kućama i nastambama i niko od njih neće pogriješiti svoju kuću, iako im niko neće pokazivati put do njihovih kuća, kao da su u njima živjeli otkako su stvoreni.”

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Za vjernike u Džennetu pripremljeni su šatori od bisera. Njihova visina je šezdeset milja. Vjernik će u njemu imati žene koje će obilaziti, a jedne druge neće vidjeti.” (Muttefekun alejhi)

Divnih li prizora i ljepota! Ko može čuti o ovim ljepotama, a ne poželjeti ih za sebe?! Ko može čuti o njima, a ne potruditi se da ih dobije?!

Hajdemo sad malo izaći iz dvoraca i šatora i prošetati džennetskim baščama, između rijeka i drveća... Znaš li koje su ovo rijeke sa tvoje desne i lijeve strane? Pogledaj! Rijeka od svježe pitke vode, pa rijeka od mlijeka, rijeka od meda...

Kao što kaže Uzvišeni: “Zar je Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje – u kojem su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procijeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova – zar je to isto što i patnja koja čeka one koji će u Vatri vječno boraviti, koji će se uzavrelom vodom pojiti, koja će im crijeva kidati!” (Muhammed, 15)

Eno ga i izvor Tesnim s kojeg Allahu bliski piju... A tu je i Selsebil!

“U njemu će iz čaše piće inbirom začinjeno piti; s izvora u Džennetu, koji će se Selsebil zvati.” (El-Insan, 17–18)

A tu je i najveća blagodat koju je Allah podario Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovom ummetu... Kevser... Baš onakva kako je opisao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Dok sam hodao kroz Džennet, vidio sam jednu rijeku čije su obale bile kupole od suhog bisera. Pitao sam: ‘Šta je ovo, Džibrile?’ Odgovorio je: ‘Ovo je Kevser koji ti je Gospodar podario.’ Pa je udario melek svojom rukom, kad njegova zemlja od mirisnog miska.” (Buhari)


 

Pogledajte samo ta stabla kolika su... Njihovo je korijenje od zlata.

Džennetska su stabla raznovrsna, od raznih vrsta bisera i safira, i raznovrsnih boja. Njihova će se boja mijenjati bez posebnog povoda. Tako će povjetarac zanjihati grane na stablima džennetskim, a usljed toga će listovi proizvoditi posebnu melodiju koju ljudi nikada nisu čuli. U Kur’anu se kaže: “A oni srećni – ko su srećni?! Bit će među lotosovim drvećem bez bodlji, i među bananama plodovima nanizanim, i u hladovini prostranoj, pored vode tekuće i usred voća svakovrsnog kojeg će uvijek imati i koje neće zabranjeno biti.” (El-Vakia, 27–33)


Ebu Hurejra prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “U Džennetu ima stablo ispod čije hladovine konjanik putuje sto godina i neće je moći preći. Učite ako hoćete: ‘I u hladovini prostranoj.’” (Buhari i Muslim)

Među džennetskim stablima je i drvo Tuba za koje  je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Tuba je džennetsko stablo čija je širina sto godina hoda. Iz cvjetnih čaški tog stabla izlazit će odjeća stanovnika Dženneta.” (Sahihul-džami)



Idemo kušati malo džennetskih plodova...

“Jedite i pijte radosni, za ono što ste u danima minulim zaradili!” (El-Hakka, 24)

“O robovi Moji, za vas danas straha neće biti, niti ćete i za čim tugovati; oni koji su u ajete Naše vjerovali i poslušni bili – uđite u Džennet, vi i žene vaše, radosni! Oni će biti služeni iz posuda i čaša od zlata, u njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti.” (Ez-Zuhruf, 68–71)


Zamisli najukusniju hranu i najukusnije plodove na dunjaluku, i to bi bilo dovoljno, zar ne? Ali tvoj Milostivi Gospodar dat će ti i više od toga, slavljen i uzvišen je On! Hranu i piće čiji okus ne možemo ni zamisliti.

A nakon jela, sve ono što smo pojeli pretvara se u miris miska koji će izlaziti iz naših tijela.


Ne zaboravimo, kad smo već tu mogli bismo i obući nešto lijepo. Birajte... Svila, kadifa, zlato, srebro, biseri, merdžani...

“...u njima će se narukvicama od zlata kititi i u zelena odijela od dibe i kadife oblačiti, na divanima će u njima naslonjeni biti. Divne li nagrade i krasna li boravišta!” (El-Kehf, 31)


Divnih li blagodati i ukrasa...

Kada vidiš sve ove blagodati, poželiš li da budeš u njihovom društvu? Ako žudimo i tugujemo za nekim dunjalučkim blagodatima i ljepotama koje su prolazne, kako onda da ne žudimo i tugujemo za blagodatima Dženneta koje su vječne?!

Ne govorimo o stanju stanovnika Vatre i teškoćama u kojim će se nalaziti, već o gubitku nagrade i blagodati stanovnika Dženneta. Samo da ostanemo bez tih blagodati, dovoljna je kazna.


O tugo, golema...


Džennetske blagodati ne možemo pobrojati niti će ikad prestati. Stanovnici Dženneta bit će na različitim stepenima, pa hoćemo li se moći vidjeti i posjećivati? Hoće li, kada uđemo u Džennet i prestanu sve brige i problemi, naš Gospodar upotpuniti Svoju blagodat prema nama i dati nam da se sretnemo sa našim najdražim?

Tvoj Gospodar je Milostivi i Plemeniti. Stanovnici Dženneta posjećivat će jedni druge i prisjećat će se događaja sa ovoga svijeta.

“I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti.” (El-Hidžr, 47)

Enes b. Malik prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “U Džennetu se nalaze tržnice na kojima će se džennetlije svakog petka iskupljati. Nakon što se okupe na tržnicama, zapuhat će istočni vjetar koji će oni osjetiti na svojim licima i odjeći, a nakon kojeg će se povećati njihova ljepota. Kad se vrate svojim suprugama, one će im reći: ‘Tako nam Allaha, vraćate se ljepši nego što ste otišli!’ Oni će im odgovoriti: ‘I mi smo vas zatekli ljepše nego što smo vas ostavili.’” (Muslim)

Ibn Ebu Dun’ja bilježi predaju od Enesa, koji kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada stanovnici Dženneta uđu u njega, i kada požele jedni druge, divan jednog ode do divana drugoga, a divan drugoga do divana trećega, sve dok se ne skupe na jednom mjestu. Tada jedan kaže drugome: ‘Znaš li kada nam je Allah oprostio?’ Ovaj drugi odgovori: ‘Onog dana kada smo bili na tom i tom mjestu, i kada smo Ga zamolili, oprostio nam je.’”

Sve blagodat veća od druge... Ima li veće blagodati od ovih?!

 A zatim, slijedi najveća nagrada...

Dok džennetlije budu uživale u blagodatima, začut će glas koji ih doziva...

“Nakon što stanovnici Dženneta uđu u Džennet, Uzvišeni Allah upitat će ih: ‘Hoćete li da vam dam još nešto više?’ Oni će odgovoriti: ‘Zar nam nisi lica učinio svijetlim? Zar nas nisi uveo u Džennet i sačuvao od Vatre?’ Pa će se ukloniti zastor, i ništa draže neće im biti dato od gledanja u lice njihovog Gospodara.” (Muslim)

Ovo su Allahove blagodati koje je obećao Svojim iskrenim robovima. Nakon što smo vidjeli i upoznali se sa njima, zar ne poželiš da uživaš u tim blagodatima? Zar ne poželiš da budeš od onih koji će gledati u lice Milostivog?

Sestro moja, imam pitanja na koja želim da sama sebi odgovoriš...

Koji je to grijeh vrijedan toga da ti ove blagodati budu uskraćene?! Koje je to dunjalučko uživanje i slijeđenje strasti, ma koliko veliko uživanje bilo u tim strastima, vrijedno gubitka vječnog užitka? Šta je to što se ispriječilo između tebe i Dženneta? Koje je to dunjalučko iskušenje toliko veliko da te udaljilo od tvoga Gospodara?!

Primi moju ruku i požurimo ka oprostu svoga Gospodara, čija je milost neizmjerna.

“A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u Džennet Moj!” (El-Fedžr, 27–30)



Prema knjizi: Ene elleti rabbetni Aiša, autorica Ummu Habiba Zejneb bint Muhammed b. Muhammed Kejha

Za Muslimanka.org pripremila: Amela Omerović-Ćeman