nedjelja, 28 April 2024

siromahZahir razmisli o svome stanju: bio je ubogi siromah, nije imao ni imetka, ni ljepote. Onda reče: 'U tom slučaju, tako mi Allaha, vidjet ćeš da sam ti bezvrijedna roba, Allahov Poslaniče.'
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: 'Ali, ti kod Allaha nisi bezvrijedan, kod Allaha ti si izuzetno skup.' ''







Jedan broj ljudi danas ima trgovačku etiku, pa tako su samo šale bogataša smiješne i smiju se kada ih čuju, a njihove greške su male, pa ih zanemaruju, dok su šale siromaha neumjesne, on ih ismijava kada ih čuje, a njihove greške su krupne i na njih viče kada pogriješe.

Allahov  Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je pokazivao jednake simpatije i prema bogatom i siromašnom. 

Enes, radijallahu anhu, priča: ''Bio je jedan čovjek iz pustinje po imenu Zahir ibn Hiram. Nekada bi dolazio u Medinu zbog nekog posla i donio bi Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, nešto iz pustinje, poput sira ili masla, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi njemu pripremio hurmi ili nešto slično kada bi krenuo nazad svojoj porodici.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je volio i govorio je: 'Zahir je naša pustinja, a mi smo njegovi građani.'
Zahir nije bio lijepog izgleda. 

Jednog dana Zahir je krenuo iz pustinje i došao kući Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, međutim, nije ga našao kod kuće. 
Imao je nešto robe za trgovinu, pa je otišao na pijacu. Kada je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, saznao za njegov dolazak, otišao je na pijacu da ga traži. Našao ga je kako prodaje svoju robu, znoj je curio s njega, a njegova odjeća je bila prava beduinska, svojim izgledom i mirisom.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ga je zagrlio s leđa, tako da ga on nije vidio, niti je znao ko ga drži. Zahir se uplaši i reče: 'Pusti me! Ko je to?!' 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je šutio. Zahir je pokušavao da se oslobodi iz zagrljaja i počeo se okretati oko sebe.
Onda je vidio Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa se smirio i shraha je nestalo. Počeo je svoja leđa prislanjati uz Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, prsa kada ga je poznao.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se počeo šaliti sa njim, pa povika ljudima: 'Ko će kupiti roba? Ko će kupiti roba?' Zahir razmisli o svome stanju: bio je ubogi siromah, nije imao ni imetka, ni ljepote. Onda reče: 'U tom slučaju, tako mi Allaha, vidjet ćeš da sam ti bezvrijedna roba, Allahov Poslaniče.'
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgovori: 'Ali, ti kod Allaha nisi bezvrijedan, kod Allaha ti si izuzetno skup.' ''

Stoga nije neobično da su se srca siromaha vezala za njega, jer ih je osvajao svojim ahlakom. Veliki broj siromaha možda neće prigovoriti bogatima zato što su škrti prema njima u pogledu imetka i hrane, ali će im zamjeriti zbog njihove škrtosti u ljubaznosti i lijepom ophođenju.
Koliko ima siromaha koje dočekaš s osmijehom na licu i pokažeš im da oni imaju svoju vrijednost i zaslužuju poštovanje, pa oni podignu svoje ruke u tami noći učeći dovu i tražeći da se milost Allahova spusti na tebe. 
Koliko ima neurednih, prašnjavih, koji imaju samo dva dronjka, koje otjeravaju od vrata i ne osvrću se na njih, a kada bi oni od Allaha nešto tražili, On bi im to ispunio. 
Zato budi uvijek prijatan sa ovim nemoćnima.


                                         ''Možda će te samo jedan osmijeh u lice siromaha
                                                  kod Allaha uzdići za mnogo deredža.''


Autor: dr.Muhammed el-Arifi
Iz knjige: ''Uživaj u životu''

Pripremio tim Muslimanka.org