petak, 19 April 2024
zdrava hrana002Oni koji žive na Zapadu često su preplavljeni slobodom izbora, posebno u pogledu hrane i namirnica. Ovakav stil života polahko se uvlači i u bosanske porodice. Kada čovjek ode u supermarket, prvo što pomisli jeste: “Pa ovdje ima more hrane!” Izbor je nesaglediv i police ispunjene “zdravom” hranom privlače pažnju i jednostavno “bodu u oči”. Više se ne čudim što se masa naroda izgubi u tom cirkusu “zdravo, nemasno, bez šećera” itd. Na kraju, kada bismo počeli odvajati neke stvari, shvatili bismo koliko zapravo malo namirnica i artikala možemo staviti na istinsku listu s etiketom “zdravo”.

Kupovinu u takvom slučaju možete obaviti brzinom svjetlosti. Kada prestanete lutati i tumarati između polica i rafa supermarketa tražeći najbolji izbor za sebe u moru nesagledivih artikala i proizvoda, i posegnete za onim što je uistinu zdravo, uštedjet ćete sate i sate vremena koje možete utrošiti na nešto produktivnije. 

Ako se odlučite na zdrav život bez brašna, šećera i tjestenina, automatski eliminirate mnogo artikala. Na spisku eliminiranih artikala neminovno će se naći čokolada, slatkiši, čips, sokovi, gazirani ili ne, pahuljice koje sadrže ogromnu količinu šećera, hljebovi, slana i slatka peciva, sosevi, kečap i majoneza. Većina ovih stvari u sebi sadrži GMO i ostale hemikalije i sastojke koji su dokazani kao štetni za ljudsko zdravlje. Sve te police i rafe zaobilazite, i na kraju šta vam je ostalo? Dio supermarketa sa svježim voćem i povrćem, frižideri s mlijekom, mliječnim proizvodima i jajima i ostalim kratkotrajnim proizvodima. Ukoliko ste se odlučili da nećete konzumirati mesne prerađevine, onda imate još više vremena za kupovinu zdrave hrane, ali prave zdrave hrane!

Kada uđete u najveći supermarket u gradu, opet možete izaći iz njega relativno brzo. Posjeta frižideru s jajima, mlijekom, mliječnim prerađevinama i eventualno odjelu sa voćem i povrćem i pokojoj polici sa začinima. Eventualno ćete poći ka odjelu sa mesom i ribom, također. Možda da usput uzmete i nešto od zdravih grickalica, kao što su bademi, orasi i grožđice, te uzmete i litar maslinovog ulja i bocu sirćeta.
Ne dajte se zbuniti! Sve primamljive ali većinom zavaravajuće natpise koji sadrže riječ “zdravo” slobodno okačite mačku o rep!
Kada izbacite neke od nezdravih namirnica sa vašeg spiska, također ćete vidjeti da će vam račun na kasi biti manji. Neke namirnice nam se čine na prvi pogled skupe, ali uistinu najskuplje stvari su procesovana hrana, poput pahuljica, slatkiša i gaziranih napitaka. Umjesto toga, djeci kupujte voće i kvalitetno meso. Izbacite s jelovnika, a prvobitno sa spiska namirnica, vještačku hranu i samim tim ćete imati više novca da kupite neke kvalitetne artikle. Naravno, vaš izbor će biti suženiji, ali vaš će jelovnik postati kvalitetniji.
Slatkiše ne morate potpuno izbaciti iz ishrane, ali oni ne moraju biti na vašem ustaljenom spisku. Ponekad možete napraviti iznimku zbog djece, ali zbog sebe to ne biste trebali činiti.
Većina procesovane hrane sadrži visoko fruktozni kukuruzni sirup (HFCS), koji je jeftina zamjena za šećer. U njemu je  fruktoza kukuruza, i on je jako štetan. O njegovoj štetnosti napisani su mnogi članci pa čak i knjige. On se krije u većini slatkiša i procesovanih pahuljica za doručak. Tu hemikaliju naš organizam ne prepoznaje i ona u organizmu kruži dugo vremena, mjesecima, jer tijelo nije u stanju da je svari i ne prepoznaje je kao hranu koja sadrži nutritivnu vrijednost. Kada vidite prehrambeni artikl koji se dugo vremena nije pokvario, znajte da je u njemu  HFCS. Takva hrana također ne može pravilno da se svari u organizmu. Kada bismo iz svoje ishrane izbacili sve artikle koji u sebi sadrže HFCS, u potrošačkoj korpi već tada bismo imali 90% namirnica! Strašno, zar ne?!

Na artiklima na čijim deklaracijama piše da su bez šećera ili da sadrže mali postotak šećera, možete prepostaviti šta se krije, opet HFCS, koji je puno štetniji za nas od običnog šećera!
Kada iz ishrane izbacite sve ove artikle, vidjet ćete da će vam ostati više novca kako biste mogli napraviti zdraviji izbor prilikom kupovine namirnica.
Naravno, istina je da se ne može sve desiti preko noći. Za ovakav poduhvat potrebno je dugoročno planirati i razmišljati o prioritetima svoga zdravlja, svoje djece, svoje porodice. Potrebno je čvrsto odlučiti da se želi hraniti zdravije i kvalitetnije.
Kada savladate ovu tehniku pametne kupovine, imajući na umu svoje zdravlje na duge staze, ništa od ovoga neće vam predstavljati poteškoću.

Autor: Maida Dugalić, medicinski tehničar
Pripremila i prilagodila za muslimanka.org: Selma K.