subota, 27 April 2024

pticePored medicinskog načina liječenja, u islamu postoje i druga dva: Kur'anom (dova i sl.) i sadakom.

Liječenje Kur'anom, uglavnom se koristi kad osoba boluje neku od duhovnih bolesti (sihir, urok i mess), stim da se Kur'anom, dovom i drugim vidovima ibadeta, mogu liječiti i bolesti druge prirode.

Međutim, sadaka također zauzima posebno mjesto kad je u pitanju liječenje bilo koje bolesti. Mnoge osobe, uz Allahovu pomoć, postale su zdrave, nakon što su oni ili neko za njih, udijelio sadaku, posebno tajnu.

Poslanik, sallallahu alejhi ve selem je rekao:"Liječite vaše bolesne sadakom!" (hadis je hasen, Sahihul-Džami’a, šejh Albani).

Sad se vjerovatno pitate, kakve veze ima zima, sadaka i liječenje bolesnih!? Ima, itekako ima.

Svjedoci smo, da svako jutro, u ovim zimskim i hladnim danima, određene životinje, posebno napuštene (psi, mačke i dr.), zatim ptice (vrabac, golub), teško nailaze hranu. Nahraniti životinju, spasiti joj život, brinuti se o njoj, veliki je sevab, onaj ko to radi, Allah će ga za tu njegovu dobrotu nagraditi.

Zbog toga, prenosi se da su ashabi (Poslanikovi prijatelji), upitali: "Allahov Poslaniče, zar u činjenju dobročinstva prema životinjama imamo nagradu?" A on, sallallahu alejhi ve selem, odgovori: "U činjenju dobročinstva svakom živom hajvanu (životinji) čovjek ima nagradu." (Buharija)

Da zaključimo! Ako vidite neku od životinja, posebno napuštenu i gladnu, u ovim hladnim zimskim danima, kada je do hrane teško doći, nahranite je u ime Allaha, sa nijjetom sadake za ozdravljenje nekog od vaših (rodbina, prijatelj, komšija), jer Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, objasnio nam je da sadakom liječimo bolesne a da onaj, ko čini dobro prema životinji (posebno gladnoj i u vidu hranjenja), biće nagrađen.

Sjetite si vi gladne i promrzle životinje sa nekoliko komadića hrane sa nijjetom sadake, Allah će se sjetiti vaših potrebnih i bolesnih.

Saudin Cokoja