petak, 29 Mart 2024

muslimaaMi, kao muslimani, trebamo da dovimo za sebe, ali i za druge. Dovimo Allahu jer je On jedini koji će nam pomoći. Dovite Uzvišenom za osobu kakvu želite u svom životu...










Često u našoj zajednici srećem sestre koje još uvijek nisu udate, a koje su u potrazi za pobožnim suprugom.

Nerijetko je ogroman izazov pronaći odgovarajućeg partnera, što takve sestre dovodi u situacije u kojima nisu u stanju svoje slobodno vrijeme prije braka iskoristiti na produktivan način.

Stupiti u brak veliki je korak u našim životima, ali to ne treba biti jedino na što ćemo se u tom periodu fokusirati, jer smo mi, prije svega, Allahovi robovi. Meni kao mladoj muslimanki često kažu da će se moj život promijeniti onda kada se udam. S vama dijelim savjete kako maksimalno iskoristiti svoje slobodno vrijeme prije nego što stupite u bračnu zajednicu.

Postoji mnogo načina na koje sestre mogu da se pripreme za ovaj veoma bitan događaj u životu, ali i da svoje vrijeme iskoriste na najbolji način prije nego što se to zapravo desi. Veoma je važno naglasiti da, iako je ovaj članak namijenjen slobodnim sestrama, savjeti koje ću ovdje navesti također se mogu primijeniti i u životima sestara i braće koji su već u braku, kako bi produktivno iskoristili svoje slobodno vrijeme.

1. Investiraj u vlastiti razvoj na profesionalnom i ličnom nivou

Jedna od stvari za kojima udate sestre žale jeste da nisu potpuno razvile svoje duhovno znanje, odnosno profesionalni razvoj prije stupanja u brak. Fokusiraj se na ulaganje u stjecanje islamskog znanja, maksimalno razvijajući se u smjeru karijere koju si odabrala, doprinoseći zajednici i okolini. Postavljanje dobrih temelja prije braka pomoći će ti kasnije prilikom povratka na posao ili u nastavku školovanja ukoliko to prekineš za vrijeme braka, odnosno trudnoće i odgoja djeteta / djece. Jedan od načina na koji sam ja investirala u svoju karijeru jeste to što sam pronašla mentoricu. Imati stariju, iskusniju ženu u svojoj blizini dobro je za povratne informacije i savjete uz pomoć kojih možeš da se bolje pripremiš za sve izazove koji te čekaju i da ih uspješno prevaziđeš. Također, to može biti veoma dobra polazna tačka kako da naučiš uspješno balansirati poslovni i porodični život s mnoštvom obaveza. Također, planiranje nastavljanja stjecanja islamskog znanja i nakon braka uz savjete starije mentorice pokazalo se od velike koristi mnogim sestrama nakon braka. Postoje mnoge institucije i organizacije koje nude razne večernje i vikend kurseve kao i seminare putem interneta koje trebaš razmotriti i iskoristiti.

2. Služi svoje roditelje što bolje možeš

Mnoge majke i sestre, koje imaju veoma mnogo odgovornosti, često mi kažu da nisu u mogućnosti da u potpunosti služe i pomažu svojim roditeljima nakon braka. Poznato nam je kroz mnoge hadise kolika je vrijednost pomaganja i služenja roditeljima.

Iskoristimo svaku priliku da svojim roditeljima posvetimo vrijeme, posebno ako su stariji i ako im je potrebno više pažnje. Ja se lično trudim da mi moji roditelji i briga o njima budu prioritet. Ubijeđena sam da će me Allah nagraditi sve dok pomažem svojim roditeljima i ispunjavam svoje dužnosti prema njima.

3. Razvijanje novih vještina

Mnoge sestre nakon braka nemaju vremena za razvijanje novih vještina niti da investiraju vrijeme i novac u svoje talente i hobije. Ako imaš vremena u večernjim satima, vikendom, iskoristi ovu priliku da započneš novi hobi. Možda ćeš naučiti da kuhaš, ili da započneš vlastiti posao, naučiš neki novi jezik, ili da se počneš baviti sportom. Ne postoji ništa slično kao što je sadašnjost!

4. Pokušaj dobiti praktične savjete u pogledu braka

Tužna stvarnost svjedoči da je broj razvoda i bračnih problema u porastu. Kao mlada muslimanka koja još uvijek nije udata, moraš biti prokativna i pripremiti se za izazove koje nosi bračni život. Tužna je činjenica da većinu svojih mlađih godina provedemo trudeći se da uspijemo na akademskom nivou ili u karijeri, ali kada se radi o braku, ne postoje nikakve pripreme za to i mladi se ljudi često zalijeću i donose nepromišljene odluke. Postoje razni načini na koje se mogu steći praktični i korisni savjeti u pogledu najvažnijeg putovanja u našim životima. Čitanjem knjiga, pohađanjem seminara, učestvovanjem na kursevima i kroz razgovore sa osobama koje su već u braku, možemo da steknemo korisno znanje koje nam može pomoći da se pripremimo za brak.

Kroz razgovor s povjerljivim sestrama možemo se informirati o njihovom iskustvu u braku, bez zalaženja u previše detalja. Ovo mi je veoma pomoglo da stvorim sliku u glavi za sebe lično kakav bih brak voljela da imam. Također, ovo mi je pomoglo da se pripremim za razne nedaće i iskušenja koja se mogu desiti u braku.

5. Uči dove za druge

Mi, kao muslimani, trebamo da dovimo za sebe, ali i za druge. Dovimo Allahu jer je On jedini koji će nam pomoći. Dovite Uzvišenom za osobu kakvu želite u svom životu. Ništa nije nemoguće za Uzvišenog. Allahovo davanje i opskrba nepresušni su i neograničeni. Dovite Allahu obraćajući Mu se Njegovim lijepim imenima. Nemojte samo doviti da vam Allah podari brak. Radije dovite da vam Allah podari pobožnog partnera, da opskrbi vaš brak harmonijom, da vaš supružnik bude osoba lijepog i moralnog karaktera, sa smislom za humor i, što je najvažnije, da bude bogobojazna osoba. Dovite sa potpunim ubjeđenjem i osloncem na Allaha da će vam On podariti osobu koja je najbolja za vas i na dunjaluku i na ahiretu.

By: Lotifa Begum

Izvor: productivemuslim.com

Prijevod i prilagodba: Selma K.