petak, 29 Mart 2024

dijeteStudija koju je proveo odsjek za psihologiju na univerzitetu u Washingtonu je pokazala da se djeca ponašaju za 800% gore kada su u prostoriji sa mamom. Ako djeca imaju manje od deset godina, postotak se uduplao na 1600%. ...

Istraživanje je sprovedeno na 500 porodica i mjerilo je količinu žudnje, cviljenja, vrištanja, pokušaja udaranja, zaboravljanja kako se hoda/koriste određene riječi, i glupavog ponašanja kod djece kad su sa mamom i nekim drugim članom porodice.

Profesor bračne i porodične psihologije, dr. K. P. Leibowitz nam je dao uvid u studij: „Ono što smo otkrili je da se djeca starosne dobi od osam mjeseci s nekom osobom mogu sretno igrati, ali čim ugledaju svoju majku da ulazi u sobu, 99,9% je mogućnosti da će početi plakati, i da će im biti potrebna neposredna majčina pažnja. Ostalih 0,1% su djeca oštećenog sluha ili vida koja čim čuju glas majke počnu bacati igračke i traže da ih se nahrani bez obzira što su upravo jeli. Zaista nevjerovatno“.

Paul Olsen, otac troje djece i učesnik u eksperimentu je bio šokiran rezultatima istraživanja: „Uvijek sam se pitao zašto mi žena nikad ništa ne stiže, a kad su sa mnom, djeca se pravo dobro ponašaju“.

Istraživanje je pokazalo da uprkos korištenju istih disciplinskih metoda, djeca su u 100% slučajeva bila poslušnija kad im se nešto naredi glasom normalne visine ukoliko to naređenje dolazi od nekoga ko nije njihova majka. Međutim, da bi postigle slične rezultate, majke u grupi su morale podići glas na nivo nekoga koga je napalo nekoliko opasnih životinja.

„Nije mi bilo potrebno istraživanje da mi ovo kaže, moja djeca se ponašaju duplo gore čim osjete da sam im blizu.“, izjavila je majka, učesnica studije, i majka četvero djece, Lisa Powell u jednom intervjuu.

Izvor: momnewsdaily.com

Za Akos.ba prevela i obradila: Amina Mujela