petak, 26 April 2024

DIGOvih dana  glavna vijest za žene muslimanke jeste da homoseksualni par Dolce & Gabbana kreira pokrivenim muslimankama odjeću. 

Međutim, ta vijest dobila je jednu sasvim novu dimenziju: naše sestre i sestrice počele su da “ratuju” po portalima, zavađaju se i svađaju zato što su neki prokomentarisali da ovo nije hidžab i da mi imamo svoje uzore i primjere koje trebamo da slijedimo, a ne neke trendove koje nam nametnu bjelosvjetski pokvarenjaci.  

Naime, primjetno je da naše mnoge sestre smatraju da oblačenje ovih odjevnih kreacija predstavlja ispravno oblačenje žene muslimanke, moderno i lijepo, a one koji se ne slažu s tim nazivaju ekstremistima.

Sa islamskog aspekta, za ovakvu odjeću jasno se može reći da ne odgovara odjeći koju je propisao šerijat, jer šartovi hidžaba su:
 
(1) da hidžab ne bude sam po sebi ukras,
(2) hidžab bude gust toliko da se ne vidi kroz njega, 
(3) da bude širok, odnosno da ne ocrtava tijelo,
(4) da ne bude namirisan,
(5) da ne nalikuje na odjeću muškaraca,
(6) da ne ulazi u bude odjeća šuhreta (tj. odjeće po kojoj se prepoznaje)
(7) da obuhvata cijelo tijelo. 

 
Navedeni šartovi jasno ukazuju na to da je ova odjeća koju kreiraju u ovoj modnoj kući daleko od odjeće koja je muslimankama propisana šerijatom. Oni, sa svojim manekenkama, pokušavaju da nepropisno prikažu lijepim, pa je tu žarko crveni lak na noktima, prešarena strukirana odjeća, koja u potpunosti vrat ostavlja otkrivenim i različiti modni detalji koji ne priliče jednoj pokrivenoj muslimanki koja svojim hidžabom traži zadovoljstvo Uzvišenog Allaha. 

Ovo uopće nije važno za nas, voljene sestre. Zašto bi bilo? 

Ko je nama D&G? Zašto bi nama bila važna njihova “markirana” odjeća? Koji je smisao, svrha? Hoćemo li se osjećati bolje ako obučemo taj komad odjeće samo zato što nosi naziv neke poznate modne kuće? Da li je to ono čemu jedna žena muslimanka treba da teži? Da li se naš uspjeh krije u tom skupom komadu odjeće? 

Jeste li razmišljale o tome da je ovo samo još jedan u nizu njihovih pokvarenih planova usmjerenih protiv žene muslimanke, uklanjanja njenog stida i pokušaj da im se nametne nešto čime Allah nije zadovoljan?! Ti si se pokrila radi Njegovog zadovoljstva, pa se onda oblači onako kako će On biti zadovoljan. Tvoji uzori u oblačenju, kao i u svemu drugom, treba da budu one čestite, čedne muslimanke, a ne da ti uzore nameće tamo neki gay par.  

''O žene Vjerovjesnikove, vi niste kao druge žene! Ako se Allaha bojite, na sebe pažnju govorom ne skrećite, pa da u napast dođe onaj čije je srce bolesno, i neusiljeno govorite! U kućama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte, i molitvu obavljajte i zekat dajite, i Allaha i Poslanika Njegova slušajte!'' (Prijevod značenja 32.-33. ajeta sure El-Ahzab)

S obzirom da je uzrok skriven u strastima koje se nalaze svuda, ova naredba se odnosi i na sve druge žene, na sve nas. 

Ummu Sara Žužić