četvrtak, 25 April 2024

užeU koordinaciji nekoliko udruženja i eminentnih daija upućujemo apel

našoj cijenjenoj braći i poštovanim sestrama da se u ovom periodu i turbulentnim vremenima u kojima živimo suzdrže od bilo kakvih napada, komentara, rasprava i drugih načina davanja mišljenja i osuda putem društvenih mreža, kao što su Facebook, Viber i druge, s ciljem dokazivanja istine...

Istina je jasna, ova vjera je jasna, o našoj vjeri i njenim propisima toliko je toga napisano i toliko je učenih ljudi održalo predavanja da nakon toga nemamo nikakvu potrebu da mi nekom neistomišljeniku, oličenom u pojedincu ili instituciji, koji brane određene stavove, bilo da imaju uporište u šerijatu ili ne, iznosimo svoje komentare i mišljenja ulazeći u raspravu sa njima i tako potpirujući ionako krhko i klimavo jedinstvo muslimanskog safa u BiH, pa i šire.

Govorimo i radimo sve čemu nas uči naša lijepa vjera i sve što je vjerodostojno i na takav ćemo način najbolje prezentirati argumente svima onima koji su zastranili u određenim pitanjima, i to je ispravan način i put popravka stanja, a udaljimo se i klonimo ismijavanja i omalovažavanja svih onih koji čine određene propuste i novotarije. Provociranjem i ismijavanjem nikada nećemo doći sa istinom do srca tih ljudi, jer takvim svojim ponašanjem zatvaramo im vidike i onemogućavamo da vide istinu istinom, jer onda oni iz inata odbijaju prihvatiti i uzeti u razmatranje naše riječi i dokaze.

Nemojmo biti razlogom nečijeg udaljavanja od istine, jer ćemo pred Allahom biti pitani za to. Kada svojim ponašanjem nekoga udaljimo od Istine i izazovemo razdor, fitnu i udaljavanje među muslimanima, budimo svjesni da je do toga došlo zato što smo sebi dali više za pravo nego što nam daje naša vjera. Savjetovanje smo zamijenili ogovaranjem, a sada je krajnje vrijeme da stavimo tačku na taj nedostatak. Nadamo se da će naša braća i sestre u ovom našem proglasu prepoznati dobronamjernost i u budućnosti postupati u skladu sa našim apelom.

Allah vam dao svako dobro!

KOORDINACIJA DAVETSKIH UDRUŽENJA KANTONA SARAJEVO