četvrtak, 28 Mart 2024

brak1









Intimni odnos između supružnika čin 
je ibadeta. Blagoslovljeno iskustvo zaglavljeno između medijske anksioznosti, holivudskih filmova, raznih oblika istočnih vjerovanja i krivo shvaćenih zapadnih ideja iz 18. stoljeća.

Godinu dana razmatrali smo ovu tematiku da bismo se konačno odlučili izaći u javnost i kazati nešto o tome, prvenstveno zbog potrebe mladih muslimanskih bračnih parova, čija je potreba toliko očigledna i jaka da smo svoja ostavili kolebanja na stranu i odlučili progovoriti o tome. 

Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i njegovi ashabi nisu diskutirali o ovoj temi. Obično, kada se javno diskutira o seksualnoj intimi, žensko mišljenje i pogled o tome ne stavljaju se u fokus. Zato mi želimo sarađivati u pogledu te problematike sa našim šejhovima, kako bismo im pružili ženski pogled na tu problematiku i na taj način dali svoj doprinos ostvarenju zdravih brakova.

Ako na intimni odnos pogledamo sa obje strane, i sa duhovnog i tjelesnog aspekta, kao i sa strane doživljavanja vrhunca uživanja koje nam je Uzvišeni Bog podario, biće nam lakše razumjeti zašto je intimni odnos spomenut kao izvor smiraja i za muškarca i za ženu.

Intimnost je danas postao ozbiljan problem u mnogim brakovima u kojima postoji velika količina krivnje i srama koje su utemeljene na problemu nastalom između supružnika, a što u konačnici vodi ka razvodu. Naš glavni moto obraćanja javnosti jeste da potaknemo ljude na zdrave brakove, a Uzvišeni Allah kaže da voli one koji ljude podstiču na čednost koja se najviše ostvaruje upravo putem braka, kroz koji svoje strasti štitimo od zabranjenog načina zadovoljavanja. Ne želimo generalizirati, jer svako generaliziranje može da poremeti odnose, i svaki bračni odnos je drugačiji zato što u njemu sudjeluju drukčiji ljudi. Nemojmo se nakon ovog teksta međusobno optuživati, već skupa pročitajmo i razmislimo o njemu.


Muž se žali:

Moja supruga ne želi da ima intimni odnos sa mnom.”

Moja žena ne učestvuje aktivno u intimnom odnosu ili ga nikad ne inicira.”

Žena se žali na:

 Kvalitet odnosa

 – Nedostatak predigre

Najčešći prigovor: “On nikad ne sačeka da ja doživim vrhunac.”


Koja je razlika između muža i žene
 u prigovorima i žalbama u pogledu intime?

Različite potrebe, ali i muž i žena specifična su bića i oboje trebaju potpuno ispunjenje.


P
otrebe muškaraca su:

1. Obostrano zadovoljstvo 

2. Odgovor bračnog partnera  muškarci žele da njihove supruge budu emocionalno, mentalno i fizički uključene tokom intimnog odnosa.

3. Strast muškaraca potaknuta je od njihovih žena  oni čeznu da imaju što duži osjećaj strasti i želje potaknute od supruge

Generalno, muškarci intimu doživljavaju kao bijeg i oslobađanje od napetosti. Zato im je potreban intimni čin kako bi oslobodili svoje emocije.


Nažalo
st, žene će ostati seksualno neispunjene zbog:

 Osjećaja srama

 Krivice

 Različitih socijalnih i društvenih utjecaja

 Zbog određenih vjerskih razumijevanja (stavova i mišljenja)

 Porodičnog tabua (kada je intima tabu tema)

Seksualne potrebe žene 

Umjesto da budu u mogućnosti da u potpunosti izraze svoju seksualnu prirodu, žene su ograničene na to da su samo emocionalne i rastrgane između svojih seksualnih potreba.

Žena može biti strastvena isto kao što je produhovljena i kao što je pametna, te u stanju klimaksa isto kao što je u stanju jakih emocija.


Kada je u pitanju intimni odnos, i muškarci i žene imaju određene pritužbe, koje se mogu svesti uglavnom na to da:

– muškarci žele intimni odnos u kojem će aktivno i što češće učestvovati njihove supruge,

 žene se žale na kvalitet intimnih odnosa.

Mnogi muškarci ne samo da imaju ogromne predrasude o ženskoj seksualnosti, već se i dalje mnogi od njih još uvijek pitaju da li je žena u stanju postići vrhunac u intimnom odnosu. Ipak, mnogi ženu u intimnom odnosu doživljavaju kao objekat za milovanje, ne trudeći se da joj naprave ugođaj za doživljavanje vrhunca užitka.

Većina udatih žena žali se na nedostatak zadovoljstva tokom intimnog odnosa. Riječ zadovoljstvo obično zbunjuje, jer se miješa sa pojmovima maženje, milovanje i intimno igranje. Istina je da te žene, nakon što budu upitane da pojasne šta pod tim podrazumijevaju, isključivo odgovaraju da ne mogu doživjeti vrhunac u intimnom odnosu. 

Dakle, dok se muškarci žale na nedovoljno učešće žena u intimnom odnosu, žene tvrde da gube interes jer ne žele imati intimni odnos ako ne mogu dostići vrhunac u njemu. To je krug u kojem se oni vrte i ako muškarci ne razumiju seksualne potrebe žena, žene će i dalje nastaviti biti nezainteresirane, a to može dovesti do opasnih posljedica u braku. 


Grupa istraživača: Haleh Banani, Umm
u Reem i Hena Zuberi

Za muslimanku.org preveo i obradio mr.Fahrudin Vojić