nedjelja, 31 Maj 2020

SLOBODASve češće imam priliku pročitati naslove i vijesti o tome kako se tamo negdje, neke hrabre, ponosne, vrle feministkinje, žrtvuju za nas jadne, zatvorene, potlačene muslimanke. Toliko se žrtvuju za našu slobodu da skinu svoju odjeću, pa gole paradiraju ulicama, noseći transparente kojima pozivaju na oslobađanje muslimanki i cijelom dunjaluku pokazuju svoja gola tijela, ponosne zbog svoje “slobode” i zbog toga što svima mogu pokazati svoje obnažene grudi…

I čitajući tako te vijesti, obuzme me tuga i bude mi istinski žao svake od njih. Bude mi žao što nisu svjesne svoje nesvijesti. Ja sam najslobodnija žena na dunjaluku! Ja, i svaka druga poput mene. Robujem svome Gospodaru i svakog trenutka uživam u tome. Toliko uživam da se osjećam poput ptice koja ima krila i može da preleti cijeli dunjaluk u jednom uzdahu. Mogla sam i ja da odaberem tu vašu “slobodu”, ali vaša sloboda ne grije dušu, ne daje krila, ona je prljava i ponižavajuća, a ja za sebe želim nešto ljepše, čišće i bolje.

Shvatite da ja ne želim biti oslobođena tom slobodom koju mi vi nudite! Ne želim da robujem modnim trendovima, da budem samo jedna u nizu istih, da budem vrednovana na osnovu svog izgleda. Ja imam dostojanstvo. Ja imam ponos. Ja za sebe tražim i želim više. Ja imam mnogo više da ponudim ovome svijetu, dunjaluku, ummetu. Moja inteligencija ne dozvoljava mi da podržavam ono što vi radite i nudite. Ja sam iznad toga.

Ja tražim poštovanje, jer mi ga je moja vjera ukazala. Ja imam velike ciljeve. Moji ciljevi su plemeniti i posebni. Ja sam stub svoje kuće, stub porodice, i svaka poput mene isto tako. Mi zajedno smo stub našeg društva. Mi odgajamo čestite generacije i nas su odgojile čestite majke, čije je obraze krasio stid.

Žao mi je što misliš da je taj život kojim ti živiš sloboda, jer nije. Zarobljena si svojim strastima i opčinjena slijeđenjem da nisi u stanju vidjeti istinsku ljepotu života. Zarobljena si svom tom šminkom bez koje ne izlaziš ni do prodavnice. Zarobljena si tim visokim potpeticama dok ideš ka zadimljenoj diskoteci u kojoj te čeka gomila muškaraca koji će, odmjeravajući te od glave do pete, ocjenjivati tvoj izgled i misliti da te zbog kratke mini suknje mogu kupiti jednim pićem.

Zarobljena si svim tim dijetama, jer valja obnažena stati pred kameru i “lijepo” izgledati. A najviše si zarobljena sobom, jer ti najbolje znaš kako je kad se osamiš sa sobom i svojim mislima, a ja znam da istinske sreće i zadovoljstva nema bez poslušnosti Onome koji nas je stvorio.
Pozivam te u slobodu, ime joj je islam!

Ummu Sara Žužić