četvrtak, 28 Mart 2024

sirija1











Dok je tebi glavna briga to što te neka sestra spomenula u društvu onako kako ti ne bi voljela biti spomenuta, dok se ljutiš i sekiraš što ti je svekrva rekla da dijete trebaš malo bolje “utopliti”, ili je muž sinoć došao sat vremena kasnije, tamo negdje, na drugom kraju dunjaluka, tvoje sestre, skrivajući se zajedno u podrumima, brinu o tome da li će ih neprijateljski vojnici pronaći, te im na čast udariti, a one bi živote dale u zamjenu za svoju čast.

Negdje, u susjednom podrumu, druge sestre brinu hoće li im djeca stići živa iz škole, dok granate padaju sa svih strana. 
Za muževe nisu već danima ništa čule, samo Allahu dove upućuju da su živi i zdravi i da ih ponovo sretnu.

Dok ti zavidiš komšinici što joj je muž kupio novu garnituru za dnevni boravak, a ti svoju nisi već deset godina promijenila, tvoja sestra negdje u Siriji, vrišteći od tuge, gleda kako joj nestaje kuća u razbuktalom plamenu, sa dvoje dječice u njoj.

Dok ti brineš hoćeš li imati dovoljno novca da pošalješ kćerku na ekskurziju i kupiš joj haljinu za matursko veče, tvoja sestra brine da li će joj se jedno dijete probuditi iz kome, a da li će drugo ikada stati na svoje noge.

Dok prigovaraš mužu što te prošlog ljeta nije odveo na more, tvoje sestre sa svojom dječicom, mrtve plutaju negdje u vodi, dok su pokušavale pobjeći od granata i krvi.

A ti, zbog svojih ovakvih i sličnih problema, dovela si sebe u situaciju da moraš svakoga dana piti lijekove za smirenje, dok neko mašta o tome da ima brige poput tvojih, jer bi se uz njih odmorio.


Zahvali svome Gospodaru na svakoj svojoj blagodati i budi zadovoljna sa svim onim što ti je On, iz milosti Svoje, darovao, jer budi sigurna da mi ionako ništa nismo zaslužili, i sve je samo milost Njegova.

Tužna sam kada vidim koliko same sebi pravimo probleme tamo gdje problema nema i život bespotrebno činimo teškim.


Allah da popravi naša stanja, i pomogne našu braću i sestre širom dunjaluka, te im olakša tegobe i brige!

Ummu Sara Žužić

sestra sirija