četvrtak, 28 Mart 2024

ljubavv











Žene su u stanju da dožive vrhunac u intimnom odnosu, ali zbog nedostatka seksualnog znanja i vještina kod svojih muževa, često ostaju nezadovoljene.  


Intimni odnos bez doživljavanja vrhunca uništava ženu i izaziva kod nje odvratnost prema intimnom odnosu 

Mnoge se žene žale na psihičke traume koje doživljavaju tokom intimnog odnosa, a kao razlog navode nedostatak ljubavne predigre. Prema rezultatima istraživanja do kojih su došli Alfred Kinsey i Shere Hite, oko 70 posto žena kaže da samo “prodiranje” nije dovoljno da dožive vrhunac tokom intimnog odnosa. 

Čak i muževi koji znaju ovu činjenicu, često se ne trude da poduzmu sve što je potrebno kako bi žena doživjela svoj seksualni vrhunac. 


Kako islam gleda na ženine potrebe i psihičku intimnost 

Islam je savršena vjera koja ne samo da je prepoznala kako je doživljavanje vrhunca u intimnom odnosu osnovna potreba žene nego ide korak dalje i muškarcu daje konkretne upute kako da to ostvari. Imam Ibn Kudama, rahimehullah, učenjak hanbelijske pravne škole, navodi hadis u kojem se kaže da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ne započinjite intimni odnos sve dok žena ne osjeti želju za tim isto kao što je i vi osjećate, i ne doživljavajte vrhunac svoje strasti prije nego što i ona doživi zadovoljenje.” (El-Mugni, 8:136) 

U 187. ajetu sure El-Bekara upotrijebljene su dvije riječi “refesu” i “beširu”, koje su u svim prijevodima Kur’ana uglavnom prevedene kao “intimni odnos”. Uvijek sam se pitala koja je mudrost upotrebe dva različita termina u istom ajetu i za isto djelo. Bila sam u nedoumici sve dok nisam upitala jednog šejha koji mi je rekao da se ta razlika u značenjima ova dva termina jednostavno gubi u prijevodima. Riječ “refesu”, koja dolazi prva u ovom ajetu, nosi značenje ili cilja na poticanje odnosa među supružnicima. Prosto kazano, to je seksualni razgovor sa ženom. Nevjerovatno kako Uzvišeni Allah ovim ajetom ukazuje na neophodnost poticaja supruge kroz razgovor o intimnom odnosu i kroz predigru. 

Vratimo se spomenutom ajetu. Druga riječ koja je spomenuta u ajetu glasi “bešeru” i označava intimni odnos. 

Ako uzmemo u obzir redoslijed ove dvije riječi i da se riječ “bešeru” navodi nakon riječi “refesu”, jasno je da prije samog intimnog odnosa suprug treba da podstakne ženu na odnos tako što će imati predigru u vidu dodira i maženja sve dok ona ne osjeti požudu ili strast za odnosom. 

Imam Dejlemi zabilježio je vjerodostojnu predaju od Enesa b. Malika, radijallahu anhu, u kojoj se navodi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Niko od vas ne bi trebao da zadovoljava svoje seksualne potrebe na način kako to rade životinje. Među supružnicima treba postojati predigra u vidu maženja i razgovora.” 

Ibn Kajjim navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranjivao počinjanje seksualnog odnosa bez predigre. 


Kako nezadovoljavanje ženine potrebe za doživljavanjem vrhunca dovodi do izbjegavanja intimnog odnosa u budućnosti 

Muškarci češće razmišljaju o intimnom odnosu nego žene. Oni imaju sposobnost da se više puta zagriju i ohlade za intimni odnos u jednom danu, uprkos tome što ne dožive vrhunac. Žene se puno teže ohlade nakon što se stimuliraju za intimni odnos, tako da imaju i veću potrebu da dožive vrhunac od muškaraca. 


Žena i njena tjelesna slika – detaljni savjeti za muškarce 

– Uputi supruzi iskreni kompliment! 

– Nikad suprugu nemoj ismijavati zbog izgleda njenog tijela ili s tim zbijati šalu jer su žene osjetljive. 

– Ti si jedini muškarac u njenom životu i moraš cijeniti njenu ljepotu. 

– Pronađi pozitivne osobine kod nje i uputi joj kompliment. 

– Nemoj je kritizirati u nadi da će se ona promijeniti, jer tako ćeš je samo ušutkati i ubiti joj volju sa intimnim odnosom. 

– Budući da se veći dio za ženin poticaj krije u njenom mentalnom sklopu, potrebno joj je da se osjeća privlačnom i lijepom, kako bi je to potaklo na intimnost. 


Savjeti ženama 

– Prihvati sebe i svoje tijelo! 

– Cijeni i poštuj svoje tijelo i budi zahvalna Allahu! 

– Budi ono što jesi i ne poredi se sa supermodelima! 

– Vodi brigu o sebi! 

– Upućuj komplimente svome suprugu, jer muškarcima treba afirmacija. 


Izvor: muslimmatters.org 

Autori: Hena Zuberi, Ummu Reem i Haleh Banani 

Za Muslimanka.org preveo mr.Fahrudin Vojić