četvrtak, 28 Mart 2024

nasiljeJedna veoma ružna pojava u ovom kontekstu ogleda se i u tome da muževi nepravdu koju čine suprugama često nastoje opravdati svojim shvatanjem islama, pa određene ajete ili hadise, neispravnim interpretiranjem i tumačenjem, pokušavaju učiniti dokazima i opravdanjima za svojim postupke i zlodjela, a islam je čist od toga.








Islam je savršena vjera koja posebnu pažnju posvećuje odnosima među supružnicima i podstiče na lijepo ophođenje prema svima, a naročito prema supruzi. Muž, kao što ima prava kod supruge, također ima i obaveze prema njoj.

Uzvišeni je Allah rekao: “S njima (suprugama) lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa, 19)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čovjekovu dobrotu vezuje za dobrotu prema supruzi, ukazujući na to u hadisu: “Najbolji među vama jesu oni koji su najbolji prema svojim suprugama – porodicama.” (Tirmizi, od Aiše, a šejh Albani ovaj je ocijenio hadis vjerodostojnim u više svojih djela)

Nerijetko se dešava da muškarci, koji svojom vanjštinom pokazuju da prakticiraju vjeru, u svakodnevnom životu, a posebno u bračnom životu, čine veliku nepravdu svojim suprugama.

Najčešći vidovi nepravde prema suprugama jesu sljedeći: divljačko udaranje supruge, maltretiranje, vrijeđanje, vrijeđanje supruginih roditelja, potvaranje, prekomjerna sumnja, neispunjavanje njenih prava i neispunjavanje uvjeta koje muž obeća supruzi prilikom sklapanja braka.

Jedna veoma ružna pojava u ovom kontekstu ogleda se i u tome da muževi nepravdu koju čine suprugama često nastoje opravdati svojim shvatanjem islama, pa određene ajete ili hadise, pogrešnim interpretiranjem i tumačenjem, pokušavaju učiniti dokazima i opravdanjima za svojim postupke i zlodjela, a islam je čist od toga.

Svi oni koji su zapali u bilo koji od spomenutih grijeha, neka razmisle o sljedećim činjenicama:

– Zar se ne bojiš Allaha da se to sutra neće vratiti tvom djetetu?
– Zar ta osoba, tvoja supruga, u osnovi nije tvoja sestra po vjeri, pa kako da se prema njoj ponašaš na taj način?
– Zar islam nije zabranio svaku vrstu nepravde, a kako se tek onda povećava gnusnost tog grijeha kada se ispoljava prema najbližoj osobi?
– Zar Gospodar od nas ne traži da svojim suprugama činimo dobročinstvo? Razmisli da li tī ajeti dopiru do tebe!
– Zar moj i tvoj Poslanik nije preporučio posebnu pažnju prema suprugama? Razmisli da li ti postupaš u skladu s tim hadisima?
– Zar ne znaš da ne postoji nijedan hadis u kojem se prenosi da je Poslanik udario, vrijeđao ili maltretirao neku od svojih supruga?
– Zar ne znaš da je Allahov Poslanik kazao da su najprioritetniji uvjeti koje valja ispuniti onī koje čovjek preuzme prilikom sklapanja braka?
– Zar se ne bojiš da te Allah neće razotkriti, kao što je razotkrio mnoge ljude koji su godinama tajno zlostavljali i maltretirali svoje supruge, a pred drugima glumili iskrene i čestite vjernike? 
– Zar se ne bojiš kazne koju Allah spominje i koju je pripremio nasilnicima i zalimima, što svakako obuhvata i nepravdu prema supruzi?
– Zar se ne bojiš dove onoga kome si nanio nepravdu, a Allahov Poslanik nama kaže da između dove mazluma – onoga kome je učinjena nepravda, i između Allaha ne postoji zastor, aludirajući na brzinu odaziva?
– Zar se ne bojiš da te Allah neće iskušati na način da još na dunjaluku iskusiš patnju nepravde koju činiš i da se sjetiš nepravde koju si činio supruzi?

Ako sve spomenuto ne ostavi traga na onoga ko je zapao u neki od spomenutih grijeha i ako ga ne navede da se prestane tako ponašati, onda doista treba da se preispita o tome na kojem je nivou njegov iman.

Ako muž nije zadovoljan suprugom i njenim ponašanjem, ima šerijatske načine za rješavanje tih probleme, a ako to ne urodi plodom, on može da čestito i moralno, onako kako od nas traži naš Gospodar, razvede svoju suprugu, ne čineći joj čini nepravdu i ne izlažući da sebe prethodno spomenutim prijetnjama.

Priredio: Elvedin Pezić

(minber.ba)