četvrtak, 28 Mart 2024

fitnabook Šta je Facebook uradio od nas i naših života?!

Ono što je nekada bila čast, intima i privatnost - mi smo sada ponudili cijelom svijetu na gledanje i "razmatranje". Mogu donekle shvatiti one koji objavljivanjem svojih privatnih slika žele postići određenu šerijatsku korist, mada je poznato pravilo u Šerijatu da cilj ne opravdava sredstvo, ali nikako ne mogu shvatiti one koji to rade "onako", radi raje.

Neka se niko ne ljuti, ali ne znam nijednog islamskog pravnika koji je dozvolio ovoliku slobodu u javnom objavljivanju fotografija, posebno mladih djevojaka i žena. Šta bi uradili da vam neko dođe na prozor i kriomice gleda vašu žensku čeljad? Vjerovatno bi mu, kako se navodi u hadisu, "izbili" oko. Objavljivanjem fotografija svoje ženske čeljadi, mi pomažemo ljudima, ne samo da ih "kriomice" gledaju, nego da "uživaju" u tome.

Allah, dželle šanuhu, je Poslanikovim sallallahu alejhi ve sellem, ženama zabranio da uljepšavaju govor, kako ne bi bile iskušenje onima u čijim je srcima bolest, a mi u vremenu punom "moralne bolesti" i "moralno bolesnih ljudi" dajemo cijelom svijetu na uvid slike iz našeg privatnog života. A o tome da objavljivanjem svojih privatnih fotografija možemo zagorčati sebi život da i ne govorimo. Molim Allaha da popravi naše stanje!

mr.Semir Imamović