subota, 27 April 2024

vrataKad ti u ramazanu pokuca Melek smrti?!

A to se može desiti. Ko garantuje da ćete dočekati ramazanski bajram sa svojim ukućanima, prijateljima i rodbinom? Niko! Melek smrti može da dođe u svakom trenutku, ne bira vrijeme, godine, vjeru, naciju ni spol, njega zanima samo jedno, vaša duša.
Dobili ste je na poklon od Gospodara kada ste bili u stomaku svoje majke, služila vas je sve ove godine i sad je vrijeme da je vratite. Kako ste čuvali i pazili svoju dušu, to će se vidjeti na Sudnjem danu.
Jedno je istina, dobili ste je čistu sa vjerom u jednog Boga, a kakvu ste vratio, to će se vidjeti naknadno.

Međutim, šta ako nekom od nas baš tokom ovog ramazana dođe melek smrti? Vjerovatno ćete reći: “Pa ništa, ako je vrijeme isteklo, Bože moj, jednom se umire.“ Istina, slažemo se sa konstatacijom. Ali, trebamo razmisliti o nečemu drugom, puno važnijem, a to je, u kakvom stanju može da nas zatekne Melek smrti, jer stanja pred smrt, prije samog čina uzimanja duše, zavisi i sami završetak- sretan ili nesretan.

Ako dođe Melek smrti tokom ramazana da uzme dušu;- budimo spremni da ga zadivimo svojim stanjem.
Ako dođe tokom dana, neka osjeti zadah posta iz naših usta;-
Ako dođe tokom dana ili noći, neka vidi u našima ustima - vlažnost jezika od učenja Kur’ana i činjenja zikra, posebno istigfara;
Ako dođe tokom dana ili noći, neka nas zatekne na namazu, - u pripremama za namaz, kako se abdestimo ili smo pod abdestom;
Ako dođe pred iftar, neka nas zatekne kako dovimo, jer se - tada dova postaču ne odbija;
Ako dođe za vrijeme sehura, neka nas zatekne u pripremama - za post;
Ako dođe za vrijeme zadnje trećine noći, neka nas zatekne na - noćnom namazu, neka vidi tragove sedžde na našem licu;
Ako dođe dok dijelimo sadaku, neka osjeti našu darežljivost;-
Ako dođe tokom dana, dok radimo neki fizički posao, neka - osjeti našu strpljivost prilikom posta;
Ako dođe, budimo spreman da ga dočekamo dostojanstveno, - kao pravi vjernici i Allahovi robovi.

A gdje može biti problem? Problem može nastati ukoliko Melek dođe a mi ne postimo. Ako dođe Melek smrti, a osoba javno jede i pije, ne klanja, čini grijeh, onda za nju može da bude jako neugodna situacija i to će da bude samo njen problem.

Zato ako tokom ramazana pokuca Melek smrti na naša vrata, neka nam uzme dušu bez ikakvih problema, neka duša smirena ode svome Gospodaru, duša koja posti, klanja, uči Kur’an, čini zikr, dijeli sadaku i nada se Allahovom zadovoljstvu. Nakon toga, imat ćemo priliku da uđemo na džennetska vrata, na koju će ući samo postači, a koja se zovu Rejjan.

Saudin Cokoja, prof.