petak, 29 Mart 2024

muslimaah

Ako ne možeš postiti ovaj ramazan, ako ne možeš ići u džamiju na teraviju, ako su te osjećaji preplavili zbog toga što je ovaj mjesec stigao, a ti uopšte ne osjećaš da si spremna, zapamti:

Ramazan je ionako mjesec milosti. Ramazan je ionako mjesec oprosta. Ramazan je ionako mjesec primanja i nagrada i uslišanih dova.

Umjesto što se osjećaš krivom i ljutom zbog svoje nemogućnosti da postiš i ovaj mjesec provedeš u džamiji, ili zbog nedostatka pripreme, pronađi kreativne načine da se ponovo povežeš sa svojim Stvoriteljem. Tvoja briga o tvom zdravlju, tvoja briga o drugima, tvoja dova, tvoj Kur'an, tvoj zikr, tvoja sadaka, tvoja briga o vešu, odlazak na posao i briga o djeci, kao i o roditeljima i učenje za ispite - sve to, baš sve, je čin ibadeta, uvećan u ovom mjesecu tvojom namjerom.

Ako osjećaš da su vrata za tebe zatvorena, prije nego je mjesec počeo, zapamti: "Allah neće zatvoriti jedna vrata svome robu, sa Svojom mudrošću, a da mu neće otvoriti dvoje vrata sa Svojom milošću." (Ibn Kajjim)

Allahu naš, mi nismo spremni, naša srca su tvrda a naši poroci su mnogi, ali Ti si Onaj koji prašta, Onaj koji voli i Onaj koji uslišava, i Tebi je sve lahko - pa nas ipak učini uspješnim! Ipak nas približi Sebi! Budi zadovoljan nama, oprosti nam, odgovori nam i ipak uvedi nas i svakog našeg voljenog u najviši stepen Dženneta bez polaganja računa! Amin!"

Maryam Amir
Ummetmedia