četvrtak, 28 Mart 2024

beba3Vjerujem da svaki roditelj, uz dosta pažnje i ljubavi, svoje dijete ili djecu, spremi za spavanje.

Čisto mjesto i pidžama, dijete je "suho" i dovoljno nahranjeno. Određeni broj majki, pred uspavljivanje djeteta, da li putem ljuljanja ili druženjem sa njim pored krevetića, djetetu pjevuši razne dječije pjesmice, kako bi dijete brže zaspalo, što je lijepo i poželjno.

Međutim, ovdje je veoma važno uraditi i još jednu stvar, koju dobar dio roditelja ne praktikuje, a radi se o učenju zikra pred spavanje.
Zbog zaštite, lijepog sna i mirne noći, majka ili otac, trebali bi svome djetetu, da prouče zikr pred spavanje. Znate, bude dosta slučajeva, da dijete neće da spava, plače do kasno u noć, često se budi, plače u snu, odbija da jede noću, grči se dok spava i sl. Svakako, većina ovih problema, vjerovatno su promjene koje se dešavaju kod djece, grčići, promjena ishrane, medicinski problem i sl., ali opet, učenjem zikra pred spavanje, kojeg je učio i preporučio da se uči, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, može djetetu, da donese smirenost i svaki oblik zaštite.

Znamo iz hadisa, kako i na koji način, odrasli da uče zikr pred spavanje, međutim, kako će to da uradi roditelj za svoje malo dijete?

Na sljedeći način:
 Majka ili otac, nakon što stave dijete u krevetić, sjesti će pored njega, zatim će svoje otvorene i spojene dlanove, približiti ustima i u njih proučiti sa nijjetom zaštite: Ajetul kursiju, suru Ihlas (3x), suru Felek (3x) i suru En-Nas (3x). Nakon što završe učenje, puhnut će u svoje šake, u koje su učili navedeno a zatim će dlanovima potrati po djetetu, od glave pa prema nogama.

Drugi način je sličan, samo se kod ovog načina, gore navedeni ajet i sure, uče direktno kod djetetove glave, polahko, tiho i blago a zatim se puhne niz dijete, od glave prema nogama.

Od svega navedenog, najvažnije je proučiti kur'anski ajet, Ajetul kursiju. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem bi govorio: "Kada legneš u postelju prouči Ajetul kursijju, tako će te štititi od Allaha (poslan) zaštitinik (melek), i šejtan ti se neće primaći." (Buharija)

Zatim se dijete bismillom pokrije i bismillom ugasi svijetlo.

Saudin Cokoja, prof.