petak, 29 Mart 2024

ko si tiIz dana u dan sve više stječem dojam da neke sestre koje su se “pokrile”, nose hidžabe ili nikabe, ili braća koja su pustila brade i skratili svoje nogavice, misle da im je Džennet osiguran i da su svi oni kojima nedostaju ta obilježja – na nižem stepenu od njih, te da oni nisu uopće dostojni da pričaju bilo šta o islamu, pa često se desi da čujem ili pročitam ovakve izjave, kao što sam naslov glasi. Neki misle da mogu, zato što su ispunili ove Allahove naredbe, drugima biti i sudije i kadije, a i sami čekaju dan kada će im se suditi...

Kada neka od sestara koja ne nosi hidžab trenutno, prokomentira neku vjersku temu ili neki brat koji nema bradu veličine šake, a pogotovo ako je nema nikako, nađu se uvijek neke sudije koji će ih onako dobronamjerno napasti javno pred svima i reći im da oni nemaju šta o vjeri pričati niti komentirati kad nisu ispunili te Allahove naredbe, te će ih neki čak i nevjernicima proglasiti i tako izazvati  kontraefekat, bijes i odbojnost prema vjeri.  

Zamislite situaciju (istinitog slučaja), gdje su sestre na sijelu, nekom predavanju i tu je veliki broj sestara, i druže se. Odjednom se čuje iz mase: “Boj se Allaha, sestro draga, pa ti čupaš obrve, estagfirullah!”, i tako se nastavi o toj temi još dvadesetak minuta, sramoteći i prozivajući svoju sestru onako javno pred svima, dok su sve oči uprte u njih, da bi na kraju to njeno “dobronamjerno” prozivanje i sramoćenje sestre završilo time da je rasplače i da se ona osjeti poniženom i da osjeti odbojnost prema svojoj sestri.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Nemojte uznemiravati Allahove robove, nemojte ih brukati i nemojte im mahane istraživati! Ko bude mahane istraživao svome bratu-muslimanu, Allah će njegove mahane istražiti, sve dok ga, u njegovoj kući, ne zastidi i na obruka!” (Šejh Šuajb el-Arnaut kaže da je ovaj hadis: sahih li gajrihi, a ovaj lanac prenosilaca hasen. Vidjeti: Medžmeuz-zevaid, 8/164, br. 13093)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko primijeti kakvu mahanu ili grijeh (kod drugog muslimana) pa ga prikrije, bit će poput čovjeka koji naiđe na živu zakopanu djevojčicu pa je spasi i u život povrati!” (Ebu Davud, br. 4870)
 
Kada vidiš grešku kod svoje sestre, naravno da je trebaš upozoriti na lijep način i posavjetovati, ali ne na taj način da uzmeš mikrofon tako da svi čuju kako si ti dobra, mašallah, i savjetuješ svoju sestru, već nasamo, kada ste same, pa onako umiljato i ponizno, da ona osjeti da ti to samo iz ljubavi u Allahovo ime činiš i nasihatiš je, jer rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Blagost se neće naći ni u čemu a da to neće uljepšati, niti će iz nečega biti istrgnuta a da ga neće izopačiti.” (Muslim, 2594 -78)

Ako te i ne posluša, a ti čini dove u tajnosti za svoju sestru. Ništa joj bolje ne možeš učiniti od toga. Kazao je imam Šafija: “Onaj koji opomene i pouči svoga brata tajno, zaista ga je posavjetovao i uljepšao, a onaj koji ga opomene i pouči javno, zaista ga je osramotio i ocrnio.” (Nevevi, Medžmua) Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, običaj bio je da, kada bi kritizirao nevaljalo djelo, govorio bi: “Šta je to ljudima?”, a zatim bi spomenuo ono što rade. (Buhari, 456, I Muslim, 1401-5) 

Ako želiš nekoga posavjetovati, onda to čini smireno, pronicljivo i na lijep način, i sjeti se svojih grijeha, svojih prijestupa prema Allahu, prema ljudima i sebi. Sjeti se da si i ti samo nesavršeno biće koje će stati pred Uzvišenog, da ti se sudi, kao i onoj tvojoj sestri. Nemoj gledati tuđe grijehe kao brda, a svoje kao zrno pijeska, već suprotno. I ne sudi svome bratu i sestri po onome što ti vidiš. Ne znaš ti kakva djela oni čine u tajnosti. Ne znaš ti šta je to između Allaha i njih, i možda su oni mnogo vredniji od tebe kod Gospodara zbog tih svojih tajnih djela.

Budi takva da kada vidiš grešku kod sestre, posavjetuj je, ali se nemoj nikad uzvisivati nad njom. Uvijek smatraj druge boljim vjernicima od sebe i to će te tjerati da budeš samo bolji i ponizniji Allahov rob.

 Ummu Sara Žužić