četvrtak, 28 Mart 2024

love ljubavPažnju prisutnih na predavanju, koje je već plijenilo svojom zanimljivošću, iznenada je još više privuklo jedno pitanje koje  je profesor uputio studentima: “Hoćete li da vam kažem formulu za ljubav?!”



Svi koji su čuli pitanje izgledali su pomalo začuđeno. Formula za ljubav?! Zar u islamu postoji nešto kao “formula za ljubav”?! Među prisutnima bila je i jedna  studentica koja se, također, pomalo začudila ovom neobičnom pitanju, koje je zvučalo jako interesantno. Profesorovo pitanje zvučalo je tako da je većina pomislila da će početi da piše neke hemijske formule, jer upravo je to bio način na koji je pitanje bilo postavljeno. Nakon što su svi sa osmijehom  potvrdili da žele da čuju tu famoznu “formulu”, profesor je uzeo kredu, a zatim počeo da piše nešto po tabli.

Svi su naprezali oči da vide šta to profesor, zapravo, piše. Ono što je napisao izazvalo je oduševljenje i osmijehe na licima prisutnih. Bila je to dova koju je profesor napisao na arapskom, a glasila je:

“Allahumme inni eseluke hubbeke we hubbe men juhibbuke we hubbe 'amelin jukaribuni ila hubbike! – Allahu moj, ja od Tebe tražim Tvoju ljubav, ljubav onih koji Tebe vole i ljubav prema djelima koja vode Tvojoj ljubavi!”

Svi su požurili da zapišu tu famoznu “formulu za ljubav”, pa čak i ova studentica koja je do maloprije djelovala pomalo zbunjeno, ali sada joj je bilo jasno – dova, pa naravno, to je to, a kako drugačije da se zadobije ljubav!

Prolazilo je vrijeme, a ona se sve češće prisjećala profesorovih riječi, sve češće se trudila da uči “formulu za ljubav”, sve je češće učila ovu dovu. Nakon što je uspješno položila predmete za koje je marljivo učila, među kojima su bili i predmeti vezani za učenje Kur’ana, jedan od njenih profesora predloži joj da počne da uči hifz, da počne da uči napamet Allahovu Knjigu. Nakon njegovog prijedloga, zaplakala je. Suze su kvasile njeno lice, kao da je profesor znao da se u njenom srcu krije baš ta “iskra”, baš ta želja. Bila je sretna, nije čak ni razmišljala o tome da li uopće može da nauči Kur’an napamet, bilo joj je bitno da se druži s Kur’anom, da ima neku posebnu vezu s njim, a jedan od najboljih načina bio je upravo hifz. Naredni period svoga života posvetila je Kur’anu, učila, ponavljala, ali i dalje se sjećala one “formule za ljubav”, ponavljala je i nju, postala je nekako dio nje.

Kroz učenje Kur’ana upoznavala je svoga Gospodara, sve više, sve je dublje “ronila  kroz nepresušne kur’anske predjele”. Upoznavala je Allahove odabrane robove,  na koji su način oni voljeli i iskazivali ljubav prema Rabbu. Ta ljubav nije značila da će život koji se živi biti savršen, nego da će Allah kroz život stavljati Svoje robove i robinje u situacije da Mu pokažu  da Ga volebez obzira na sve. Primijetila je da se život uz Kur’an mijenja, da se i sam pogled na život mijenja. Kroz Kur’an je upoznavala i sebe. Napokon je shvatila da je “ona formula za ljubav” formula života kojoj treba da teži. Tražeći Njegovu ljubav, sebebom dove koju je naučila od profesora, Allah joj je otvorio vrata druženja sa Svojom časnom Knjigom. Vrijeme provedeno uz Kur’an nije mogla uporediti sa bilo čim. Prisjetila se da je možda baš sebebom te “formule za ljubav”, sebebom dove koju je učila, Allah baš njoj otvorio vrata da počne da uči Njegov Govor. Učila je i naučila. Postala je čuvar Njegovog Govora, Njegovom milošću.

Kroz druženje s Kur’anom upoznala je Rabba na način kako nije ni sanjala da se Voljeni može upoznati. Najbitnije od svega shvatila je da je Njegova ljubav dovoljna i dostatna, a posebno će biti dovoljna kada svaki vjernik i vjernica budu stajali i čekali red na Sudnjem danu: “Zar Allah sam nije dovoljan robu Svome?” (Ez-Zumer, 36)

Možda On iz Svoje ljubavi poštedi one koje je zavolio i koji su Njega voljeli, a divna  li je ta ljubav kojoj se teži. Bez obzira na sve, nije prestala da uči dovu koja je postala dio nje, jer nije sigurna da li je zaslužila Njegovu ljubav, ali nastavila je da teži da je zadobije. Kroz Kur’an spoznala jeda On za Sebe kaže da je El-Vedud – Onaj koji voli i da je Njegova ljubav ono čemu treba da teži:  “...i On prašta, i pun je ljubavi.” (El-Burudž, 14) 

Kada bi te svi na dunjaluku voljeli, pa šta imaš ako nemaš iskru Njegove ljubavi?! A kada bi te svi na dunjaluku mrzili, bit ćeš sretan ako imaš bar iskru Njegove ljubavi. Bez obzira na to čime te je u životu uposlio, u svemu možeš težiti da te On voli, u svakom poslu možeš tražiti Njegovu ljubav, sve dok je to što radiš dozvoljeno. Tražiš li Njegovu ljubav, On će ti pomoći da je i pronađeš, On će ti otvoriti vrata i načine da Ga voliš, čineći ono što On voli. Traži, dat će ti se!

Ti biraš ljubav za koju ćeš se boriti, pa ne dopusti da se boriš za svačiju, osim za Njegovu!

Za Muslimanku.org napisala sestra S.