petak, 29 Mart 2024

doova

„Sve sam u životu kupila dovom.“, zlatne su riječi moje Ammare.

A nije rekla ništa osim istine. Onaj ko je svjestan Allahove moći, sigurno će potvrditi ove riječi. 

Kad je Ammara u mome prisustvu prvi put spomenula rečenicu – sve sam u životu kupila dovom, na trenutak sam se zamislila. Pitala sam se – a jesam li i ja sve u životu kupila dovom? Pokušala sam pobrojati sve ono što sam dovom „kupila.“ Međutim, neke dove nisam izgovorila naglas, ali ih je srce zborilo, možda čak i bez moga znanja. Zato i potvrđujem da sve što imam u životu je posljedica dove, Allahovom voljom. Kao i ono što nemam, elhamdulillah. 


Ova me Ammarina rečenica često podsjeti na mjesec ramazan i pripreme za njega. Tako sam, pripremajući se za protekli ramazan, tj. iščitavajući o tome kako ga najbolje iskoristiti, na nekom od portala pročitala da su ashabi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, za sebe odabirali dove koje su ponavljali tokom cijelog ramazana, i da nikad nisu dočekali sljedeći ramazan a da im te iste dove nisu bila uslišane. 

Rekla sam sebi – isto ću i ja uraditi, inšallah.

Napisala sam neke dove koje su mi bile važne. I ponavljala sam ih tokom cijelog ramazana, kad god sam bila u prilici da dovim. Posebno na noćnom namazu. 

Bilo je dova koje sam izgovarala možda ne sa čvrstim ubjeđenjem da će mi ih Allah, subhanehu ve te'ala, uslišati prije sljedećeg ramazana, ali sigurno sam znala da neće propasti.

Mislila sam – ako ne budu uslišane do sljedećeg ramazana, bit će svakako nakon njega, inšallah.

Ramazan je prošao, a ja sam se stalno podsjećala svojih dova. Htjela sam da vidim koliko će ih se primiti. 

Allah je najveći.

Ne znam koliko dana je prošlo nakon ramazana kad sam svoje dove mogla vidjeti primljene. Allahu ekber. Svaka je primljena. Ali baš svaka.

Allah mi je svjedok da nije prošlo ni 3-4 mjeseca od kraja ramazana, a ono što sam dovila sam već vidjela pred svojim očima. 

Allahu je sve lahko. Za jednu iskrenu dovu svoga roba, poslat će insana sa kraja svijeta da bude sebeb njenog ostvarenja. Subhanallahi-l-azim.

Zato, ne zapostavljajte dove. Dovite, čak i kad mislite da najmanje šanse imate. Allah je kadar sve. On, Uzvišeni, čuje tvoj i najtiši šapat. Vidi tvoj treptaj oka. I uzdah. I pogled. Vidi i tvoje ruke koje Mu podigneš, i stidi se da ti ih vrati prazne. To je naš Gospodar, Veličanstveni. 

Pa dovi. Dovi  i Firdevs dovom kupi.

Suada Husić