petak, 19 April 2024

lllijepo

Ovih dana svi smo zabrinuti zbog dešavanja u Halepu. Svima nam je teško što nismo u stanju priteći im u pomoć. Srce se slama kada vidi slike i snimke kroz šta prolaze. Kao djevojčica koja je preživjela genocid u Srebrenici ne mogu opisati kakva bura osjećanja u meni vri. Barem približno znam kako im je. Znam kako je gledati smrt oko sebe, kako je biti u rukama zlotvora nemajući predstavu šta će se sa tobom desiti. Ali koliko god nam sve to bilo teško posmatrati ne smijemo gubiti nadu i ne smijemo ni jednog trena posumnjati u Allahovu mudrost. Allah sve s razlogom daje. Možda je ono što će dobiti stanovnici Halepa nakon ovoga mnogo bolje od onoga što su imali. Zar ne vjerujemo u nagradu koja je obećana šehidima? Zar sumnjamo u Allahovu pomoć vjernicima? 


Mnogi od nas kritikuju druge što nešto ne urade, a ni sami ne radimo koliko možemo. Zapitajmo se svaka od nas šta radimo kako bi bile od koristi ummetu. Ako ne možeš danas pomoći muslimane Halepa šta radiš kako se sutra Halep ne bi ponovio? Šta radiš da se islamskom ummetu vrati stara slava? Allah je na pomoći vjernicima, ali jesmo li mi ti istinski vjernici? Slijedimo li principe islama? Provodimo li prvu naredbu: إقرأ!? Jesmo li posvećeni namazu? Koliko vremena posvećujemo izučavanju Kur'ana? Jesmo li pravedni? Pomažemo li potrebne? Jesmo li insani kakvi islam od nas traži da budemo? Pitamo se gdje su muslimani koji će braniti čast muslimanki i hrabro stati protiv nasilnika a odgajamo li mi takve junake?
Neko će reći kakve sve to ima veze sa Halepom. Ima. Velike. Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok on sam sebe ne promijeni. A mi smo jedan ummet. I sve dok sebe ne promijenimo i ne radimo na jačanju naše zajednice dešavat će nam se Srebrenica, Halep, Gaza... 

Odgojimo sebe i svoje porodice tako da nam je korist ummeta uvijek na prvom mjestu, prije nas samih. Odgojimo hrabre sinove i kćeri koji će ponosno nositi svoju vjeru i neumorno raditi za dobrobit čovječanstva. 
A što se tiče Halepa uradimo jedino ono što nam je preostalo. Dovimo za njih Vladaru svega stvorenog. On je Onaj Koji sve može.
I neka ovo bude podsticaj nama da uradimo što više dobra za narod Sirije, Palestine i svih onih koji pate, a mnogo ih je. Uključimo se u akcije kupovine brašna za narod Sirije. Uključimo se u sponzorstvo jetima. Ako nismo mogli da im pomognemo da ne prođu kroz sve što prolaze, ovo možemo. Mjesečni iznos za jednog jetima je samo 72KM. Ako sama ne možeš da izdvojiš taj iznos, možeš se dogovoriti sa svojim prijateljicama pa da zajedno budete sponzori. Npr. Devet prijateljica bi u tom slučaju trebalo izdvojiti samo po 8KM mjesečno. Nama je to ništa a tako bi pomogli one koje je najpreče pomoći. 
Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Ja i onaj koji se brine o jetimu smo u Džennetu ovako,” i pokazao je kažiprstem i srednjim rastavivši između njih." (El-Buhari, 5304)
Budimo mi ta promjena na bolje!

Gospodaru naš, pomozi vjernike gdje god bili i ne prepuštaj ih narodu nasilničkom. Amin!

Amela Omerović Ćeman