petak, 29 Mart 2024

brak1











Nedavno sam čuo za slučaj sestre muslimanske koju je čovjek razveo nakon samo sedam dana braka, nije se udostojio da je razvede kao pravi vjernik i muškarac, nego joj je, kao zadnji ljigavac i kukavica, razvod dao pute sms-poruke, a nakon toga je blokirao na svim mogućim kontaktima. Šta reći na ovu neviđenu drskost, koju posluku porati? Iz ličnog iskustva znam da ovo nije ni prvi ni posljednji slučaj poigravanja sa čašću i dostojanstvom čednih i čestitih djevojaka, koje traže spas u islamskom braku.


Žalosno ali istinito je da ovakvi postupci često dolaze od onih koji se smatraju velikim sljedbenicima i zagovornicima Sunneta i prakse prvih generacija muslimana. Kakve veze, gornji slučaj, ima sa Kur'anom i Sunnetom? Kur'an i Sunnet se žive konkretnim djelima, a ne ispraznim i otrcanim frazama i floskulama.

Moja poruka roditeljima i djevojkama: udajite svoje kćeri na poznato, ispitajte dobro situaciju prije nego svoje kćeri date u "nepovrat", tražite za njih podobne, sposobne i odgovorne muževe, koji će ih znati cijeniti i čuvati njihovu i vašu čast i dostojanstvo, a pazite se slatkoriječivih, prefarbanih, kamufliranih i mračnih tipova, kojima je brak tek prilika za samodokazivanje i tlačenje drugih, makar na silazili sa pustekije.

mr.Semir Imamović