utorak, 21 Januar 2020

mezarNemoj žrtvovati svoj ahiret, zadovoljstvo svoga Allaha za nekoliko lajkova i komplimenata upućenih za tvoj lijep izgled, na račun onoga što nije tvoje stvaranje, tvoja zasluga, već  zasluga tvoga Stvoritelja.

Ne dozvoli sebi da ti život prođe u smišljanju kako da se što bolje obučeš, što ljepše i zavodljivije središ za izlazak vani, dok Meleki pisari bilježe svaki tvoj korak, svaki haram pogled koji ti upute oni koji ne bi smjeli da gledaju tvoju ljepotu, svaki uzdah za tobom, svaki miris tvog parfema, svaki zveket tvoga nakita i visokih potpetica.

Odgovarat ćeš, voljena, tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, u čijoj je ruci tvoja duša, sve ćemo odgovarati za svaki trenutak proveden na ovome prolaznom svijetu.

Razmišljaš li o odlasku sa dunjaluka? Razmišljaš li o najvažnijem danu, o Sudnjem danu, kada se niko neće obazirati na tebe, kada nikome nećeš biti važna i kada će svi stajati izbezumljeni, čekajući svoj obračun, žaleći što nisu još kakvo dobro učinili?! Jesi li spremna za njega?

Nećeš moći izbjeći taj Dan! Nećeš moći izbjeći stajanje pred Gospodarom svjetova, niti odgovaranje za svaku minutu na dunjaluku! “Sve će, osim Njega propasti! Samo On će suditi i Njemu ćete se vratiti.” (El-Kasas, 88) 

 A šta kad te tvoj Gospodar upita za tvoje tijelo, tvoj emanet od Njega dat!? On ti je dao ljepotu, dvije ruke da njima možeš činiti dobro i hizmetiti islamu. Dao ti je dvije noge da ih možeš koristiti hodajući putem koji vodi u hajr. Dao ti je oči da njima možeš gledati u halal, čitati Njegov govor, dao ti je uši da slušaš dobro, razum da učiš o dobru i prenosiš ga drugima... Koliko od tih blagodati koristiš u nedozvoljene stvari? Tijelo izlažeš drugima kao na dlanu, rasplamsavajući njihove strasti, pozivajući ih u zinaluk, noge dok ideš tamo gdje je samo šejtan tvoj drug, oči dok gledaš one koji su grijehu, uši dok slušaš muziku dok se litre alkohola oko tebe piju i prolijevaju...

Kako ćeš Mu odgovoriti kada te upita za sve one zavodljve poglede, za pozivanje u grijeh svojim tijelom, za trenutke provedene sređujući se da druge u zlo i grijeh pozivaš?

Jesi li spremila odgovore?! 

Imaš li dovoljno vremena?!

A Njemu ne možeš neistinu reći niti loše opravdati. Ne možeš Mu reći: ''Moja je duša dobra, ja nikome zlo ne mislim, iako nisam spoljašnost sredila onako kako si mi Ti naredio'', jer On  poznaje tvoju dušu bolje od tebe same!

Zar uspjehom smatraš lijep izgled? 

Uspjeh je samo onaj koji možeš iskoristiti na ahiretu. Tvoje tijelo je zemlja, prašina. Tvoja postelja je od zemlje. Tebe zemlja čeka! Djela jedino ostaju.

Ummu Sara Žužić


fs