srijeda, 18 Juli 2018

hijab sanIako možda ne primjećujemo, među nama ima dosta uplakanih, tužnih, nesretnih, potištenih insana.

Mene posebno dotiče činjenica da su to djevojčice, djevojke, majke, nečije supruge, tetke, naše sestre po vjeri!

Ukoliko se zapitate šta je uzrok njihove tuge, reći ću vam: HIDŽAB!

Toliko je naših dragih djevočica, djevojaka, supruga, koje maštaju o hidžabu, međutim, sve se svodi na običnu maštu. One čeznu da se ukrase najljepšom odjećom, najljepšim ukrasom, ali ne mogu jer žive u takvom okruženju da nemaju podršku onih od kojih bi najviše voljele da imaju. Mnoge djevojčice sanjaju o hidžabu, ali njihovi roditelji su strogo protiv toga, odvraćaju ih na sve moguće načine, i govore im da će biti vremena da se pokriju. Mlade su, neka prožive!
Žao mi takvih roditelja, jer oni nisu ni svjesni kakvo zlato od djeteta imaju. Djevojčica koja u ovom vremenu razmišlja o hidžabu je borac, pored sveg nemorala i nenormalnosti koja nas okružuje, ona želi da bude drugačija, da odiše čednošću i čašću. Pa, zašto vi, dragi roditelji, želite da spriječite vaše dijete od hidžaba?! Zašto im zabranjujete hidžab?! Zašto dopuštate da pate u samoći, i ne mogu da se požale za svoje stanje nikome do Svemoćnome?! Ali, znajte dobro, kada se žale Njemu to im je sasvim dovoljno!

Mnoge supruge u određenoj fazi bračnoga života požele da budu pokornije svome Gospodaru, požele da tu svoju pokornost i blizinu sa Rabbom krunišu hidžabom, međutim, podrška njihovog bračnog druga se ne nazire. Mnogi se, sve i kada im supruga stavi hidžab, stide da koračaju uporedo s njom. Stide se njenoga hidžaba. Takva supruga treba da je vaš ponos, a nikako vaša sramota!

Neka se boje Allaha oni koji spriječavaju vjernice da budu pokorne Allahu! Neka se boje očevi i majke koji spriječavaju svoje kćerke da budu pokorne Allahu! Možda ćete se već sutra kajati zbog svoje odluke, ako budete iskušani sa vašim djetetom na nekom drugom polju. Mnoštvo je slučajeva gdje su roditelji branili svojim kćerkama hidžab, pa kada su zastranile, odale se nemoralu, bilo je kasno za kajanje!

Molim Allaha da smekša srca svih očeva, majki, braće, da shvate da je hidžab ništa drugo do veliki hajr o kojem njihove kćerke, supruge, sanjaju. Ne dopustite da vi budete uzrok njihove tuge i boli! Dopustite im da 'prodišu', tako što ćete im pružiti svoju podršku na tom putu. I, naravno, očekujte nagradu od Allaha za to.

A svim djevojčicama, majkama, suprugama koje pate na ovaj način preporučujem da iskoriste ove dane mubarek mjeseca ramazana, da traže od Allaha, jer ko god od Njega traži neće se pokajati! Allah kaže: ''A onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.'' (Et-Talaq, 2-3)

Budite ustrajne u svojim dovama, budite ustrajne u vašoj želji za hidžabom i nadajte se nagradi od Allaha!

Allahu moj, najljepšom nagradom nagradi sve roditelje koji su bili podrška svojim kćerkama onda kada su čeznule za hidžabom. Allahu, nagradi moje drage roditelje najljepšom nagradom i obaspi ih Svojom milošću!

hfz.Senita Smajić