četvrtak, 28 Mart 2024

sodaOvaj sastojak nalazi se u svakom kućanstvu, jeftin je i od njega se može napraviti piling za lice, opuštajuća kupka i šampon od kojeg će vam kosa izgledati svježe i čisto danima.










Skupi preparati za lice, kosu i tijelo nisu uvijek i najučinkovitiji i sigurno vam se dosta puta dogodilo da takvim skupim proizvodima niste postigli uspjeh kakav prokazuju u reklamama za iste. Ako želite izbjeći takvu situaciju, a pritom si i uštedjeti novac, onda posegnite za sastojkom koji ima svako kućanstvo, a to je soda bikarbona. U nastavku vam otkrivamo kakve blagotvorne učinka ima i kako uz malo uloženog vremena pomoću sode bikarbone možete napraviti piling, šampon ili pastu za zube.

PILING ZA LICE

Za ovaj piling od prirodnih sastojaka potrebno vam je 15 g sode bikarbone, 30 g zobenog brašna i 20 ml vode. Sve sastojke miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu koju možete odmah staviti na lice. Kružnim pokretima umasirajte piling na lice i vrat i nakon toga ga isperite u mlakoj vodi. Koža će vam biti glatka i svježa nakon ovog pilinga, a ako ga držite na licu 10-ak minuta djelovat će kao maska.

KUPKA

Koža će vam biti svilenkasta i mekana ako u kupku dodate pola šalice sode bikarbone koja će pomoći vašem tijelu u izbacivanju štetnih toksina. Efekt odmorne kože biti će još vidljiviji ako u kupku sa sodom dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja koje djeluje opuštajuće.

PASTA ZA ZUBE

Da bi vam zubi bili kristalno bijeli, ne morate koristiti skupe zubne paste ili svako toliko ići na izbjeljivanje jer i u ovom slučaju pomaže soda bikarbona. Dovoljno je da na svoju četkice za zube nanesete malo ovog čudotvornog praha i tako operete zube i vaši zubi će biti blistavo bijeli. Ovaj način pranja zubi preporučuje se samo jednom tjedno jer bi u suprotnome mogli oštetiti zubnu caklinu.
soda1

PRIRODNI DEZODORANS

Soda bikarbona neprijateljski je raspoložena prema bakterijama i neugodnim mirisima i od nje možete napraviti i dezodorans. U dvije do tri žličice sode bikarbone dodajte par kapi eteričnog ulja koje vam najviše odgovara i zatim pomoću kista za šminku ili puder nanesite dezodorans.

NJEGA STOPALA

Za sve koji imaju problema s hrapavom kožom na stopalima spasonosno i ništa manje važno – jeftino rješenje je u sodi. U toploj vodi rastopite oko tri žlice sode bikarbone i sljedećih pola sata u toj vodi držite stopala koja će nakon takvog tretmana biti mekana.

ŠAMPON

Za sve kojima se kosa brzo masti i moraju je prati svaki dan rješenje opet nudi soda bikarbona. Dovoljno je da sodu bikarbonu pomiješate s vodom i utrljate je u kosu i masirate vlasište neko vrijeme i potom isperete vodom. Ako nemate vremena za pranje kose možete prah sode staviti na vlasište i prstima ga utrljati te protresti kosu, baš kao što se to radi sa šamponom za suho pranje. Kosa će vam izgledati svježe.

ljepotaizdravlje.hr