petak, 25 Septembar 2020

hijdrahUmjesto čestitanja, Nove hidžretske godine, ja ću da vam prenesem, za mene najljepši događaj, koji se desio upravo za vrijeme Hidžre. Slučaj o kojem bi trebali dobro da razmislimo.

U pitanju je jedna suza i to ne obična, bila je to hidžretska suza, suza puna imana, vjere, dobrote i žrtve. Suza o kojoj se mogu napisati knjige. Suza vrijednija od zlata.

Tu suzu osjetio je Poslanik, s.a.v.s, na svom mubarek licu, ona ga je probudila, ona je spasila život njegovom prijatelju.
U pitanju je suza hazreti Ebu Bekra, r.a. O čemu se radi?
Naime, kada su Ebu Bekr i Allahov Poslanik, a.s., došli do pećine Es-Sevr, Poslanik htjede ući u nju ali mu Ebu Bekr, r.a., reče: „Ne, Allahov Poslaniče! Želim se uvjeriti da u pećini nema ničega što bi ti moglo nauditi!“ Zatim uđe u pećinu i poče je pregledati dok se u potpunosti ne uvjeri da je bezbjedna. Zatim, od svoje odjeće poče kidati komade i njima zatvarati rupe. Nakon svega toga, pozva Allahovog Poslanika, a.s., da uđe. Allahov Poslanik, a.s., ga upita za razlog iscijepljene odjeće, pa mu Ebu Bekr reče: „Allahov Poslaniče, bojao sam se da bi ti nešto moglo nauditi iz ovih pukotina!“

Allahov Poslanik, a.s., zaspa, spustivši glavu na Ebu Bekrovo krilo. Tada Ebu Bekr ugleda još jednu pukotinu koju pokri stopalom, bojeći se da iz nje nešto ne povrijedi Allahovog Poslanika, a.s. U unutrašnjosti pukotine se nalazio škorpion, koji ujede Ebu Bekra, ali se on nimalo ne pomjeri, ne želeći da probudi Allahovog Poslanika, a.s. Od žestokog bola, POČEŠE MU SAME SUZE TEĆI NIZ LICE . U tom se probudi Allahov Poslanik, a.s., i upita ga o razlogu plača. Te mu Ebu Bekr, r.a., reče: „Allahov Poslaniče, za tebe bih žrtvovao i oca i majku! Ugrizao me je škorpion!“ Poslanik, a.s., potra rukom ranu Ebu Bekra i Allahovom dozvolom, on bi izliječen.“

Zbog toga je Omer, r.a., rekao: „Jedan noć u životu Ebu Bekra – misleći na noć hidžre – bolja je od svih noći u kojima su zanoćili Omerovi potomci! Kamo sreće da sam bio samo dlaka na prsima Ebu Bekra!“

Neka nam nova mu'minska godina, uistinu bude bolja, berićetnija, uspješnija, jedinstvenija! Nema od pukog čestitanja ništa, trebamo odmah sutra da krenemo sa radom, projektima, davom, raditi na zbližavanju i jačanju mu'minskog safa. Poslanik, s.a.v.s., po dolasku u Medinu, nije slavio svoj dolazak, nego je odmah krenuo na posao: ujedinio muslimane (pobratio), sastavio medinski Ustav i krenuo ka jačanju nove medinske države (islamske)
Neka nam Hidžra bude putokaz za rad i samo rad a koji će biti zasnovan na bogobojaznosti a toga nam najviše fali, izgleda.

prof.Saudin 
Cokoja