petak, 19 April 2024

selfie(Nabasah na ovaj tekst nekog psihologa, a vidim da mnogi stavljaju slike djece pa evo, nije zgoreg pročitati...)










Koliko je dobro objavljivati slike djece i kakav uticaj može imati na život vašeg djeteta u budućnosti, te koliko je sigurno za vaše dijete? Zašto bi trebali biti vrlo pažljivi oko toga šta se dijeli na internetu i na koji način sigurno dijeliti slike s nama dragim ljudima? Iako možda ne vidimo direktnu opasnost za dijete od dijeljenja njegovih slika na internetu, ne može se reći da opasnosti ne postoje. Privatnost i zaštita interesa vašeg djeteta trebali bi biti na prvom mjestu, a broj lajkova nije važan.

Neke opasnosti za dijete:

Fotografije mogu otkriti mjesta na kojima se vaša djeca kreću, njihove aktivnosti i navike koje možda želite zadržati za sebe.

Određene fotografije mogu biti sramotne za vaše dijete u budućnosti.

Ponekad fotografije mogu izložiti vaše dijete opasnosti od stranaca s lošim namjerama, ili nasilju ili izrugivanju vršnjaka u školi.

Vaše dijete nema mogućnost izbora želi li da njegovu sliku vide drugi ljudi.

Algoritmi, koje koriste društvene mreže, uključujući i sistem za prepoznavanje lica, postaju sve napredniji. Svaka objavljena fotografija postaje dio sistema o kojem ne znate ništa i može se (ali i ne mora) koristiti na način na koji ne možete uticati, ni sada ni u budućnosti.

Činjenicom da smo se registrovani na Facebook, svjesno pristajemo dijeliti dio naše privatnosti s drugima i na taj način činimo ovaj dio privatnosti dostupnim ne samo drugim ljudima već i Facebooku, ili bilo kojoj drugoj društvenoj mreži.

Dijeljenje slika nije problem, problem je s kime se dijele i na koji način. Kako bi osigurali da samo određene osobe imaju pristup vašim slikama, pročešljajte listu prijatelja na Facebooku. Pregledajte postavke privatnosti za fotografije i ostale informacije koje dijelite i budite svjesni da imate određenu nivo kontrole.
Prije nego nešto podijelite, razmislite o tome s kim dijelite i zašto. Kada dijelite sliku svog djeteta, razmislite kako bi ona mogla uticati na njegov život, karijeru, odnose u školi i privatnost u budućnosti. Ni u kojem slučaju nemojte objavljivati gole ili polugole slike djeteta. Osim što je neukusno, može biti vrlo opasno. Nemojte koristiti puno ime djeteta. Umjesto toga, upotrijebite nadimak. Kako vaše dijete odrasta, neka samo odluči želi li dijeliti svoje slike na internetu. Pregledajte listu prijatelja na Facebooku. Da li svi ovi ljudi trebaju biti vaši prijatelji? Nikada ne objavljujte podatke o datumu rođenja, adresi, školi, broju telefona i slično.

Sjetite se svojih slika iz djetinjstva. Da li bi se osjećali ugodno da svi vaši prijatelji danas imaju pristup tim slikama kad god požele?

Mladen Marić