četvrtak, 28 Mart 2024

požar













Prenosi se da je Ebu Musa el-Eš'ari rekao:
''U Medini se noću zapalila kuća sa ukućanima, pa je Poslanik, alejhis-selam, nakon što mu je ispričano o postupku ukućana, rekao: ''Zaista je ova vatra vaš neprijatelj, pa kada legnete, ugasite je.''
 
(Buharija i Muslim)

Kratak komentar hadisa


U hadisu je uputa plemenitog Vjerovjesnika, alejhis-selam, koja nalaže opreznost i otklanjanje svega onoga što može uzrokovati  neugodnost muslimanu i drugima. U ovu opreznost ubraja se i gašenje vatre prije spavanja, i čovjek ne smije biti nemaran u tome. Ova naredba nije ograničena samo na spavanje, nego je njen smisao u tome da musliman ne bude nemaran, a spavanje je vrijeme kada je velika vjerovatnoća da se neprijatnost može desiti i zbog toga je spomenuto.

Također, naredba o gašenju nije ograničena na svjetiljku i lampe, kao što se navodi u nekim hadisima, nego se iz ovog hadisa razumije naredba o gašenju vatre i na drugim mjestima. Ponekad vatra iz svjetiljke ili fitilja dopre do stvari i zapali ih, pa zbog toga se treba osigurati od požara.
Kada se potpuno obezbijedi tako da je siguran da do požara neće doći, onda prestaje važenje propisa, jer je nestao razlog zbog kojeg je propisan.