četvrtak, 21 Januar 2021

musllimmaAllahu ne treba tvoj namaz, tebi treba. Allahu ne treba tvoj hidžab, tebi treba. Allahu ne treba tvoj zikr, tvoj post, tvoja sadaka, tebi treba.

Allah ne treba tebe, ti trebaš Allaha.
Razmisli o tome prije nego ostaviš nešto od onoga što ti je On, iz mudrosti i milosti Svoje naredio.
Kada je Allah na tvojoj strani, ti si uspjela. Ako izgubiš Allahovu pomoć i podršku, ti si propala. Nastoj da ti Njegovo zadovoljstvo bude na prvom mjestu i trudi se da zadobiješ Njegovu ljubav.

A zamisli samo, Allah te zavoli...

Tebe, sićušnu mrvu i prašku u beskraju, voli Gospodar i Vladar svega, svih svjetova. Nije teško. Nije potrebna posebna mudrost. Samo budi insan. Budi vjernica, mu'minka. Budi na Pravome putu. Radi ono što je On naredio, kloni se onoga što je On zabranio. Čini dobra djela kojima se stiče Njegova ljubav.
Ono što je naredio, za tebe je u tome zasigurno samo dobro. Ono što je Mudri i Sveznajući Allah zabranio, zasigurno je u tome bilo samo loše i zlo za tebe, pa te On sačuvao toga.
Vjeruj Allahu.
On je ovaj svijet radi čovjeka, radi tebe stvorio. Sve je nama podredio. Na nama je samo da Njegove blagodati u dobre svrhe iskoristimo. Iskoristi ih sestro.
A ništa ljepše nego Njemu poslušna biti. Osjećaš kao da ćeš da poletiš, lebdiš, dobiješ krila, svijet ti je na dlanu. Srce posebno voli. Duša posebno grije.

A kada okreneš glavu od Allahove Knjige, udaljiš se od Njega, oglušiš o Njegove naredbe, očekuj tegoban život. Možeš imati sve od dunjalučkih blagodati, ali nemaš mir.
Dušu ne možeš nahraniti novim Samsungovim telefonom, renoviranom i sređenom kućom, markiranom odjećom, niti bilo kojim dunjalučkim blagom.
Allaha mi, nećeš naći istinsku sreću i nećeš spoznati pravi rahatluk sve dok ne budeš živjela onako kako Allah od tebe traži da živiš.
Možeš pomisliti da je vrhunac sreće to što osjećaš kada vidiš šta si na ovome svijetu postigla, ali ti vrlo dobro znaš koliko je još ostalo nepopunjenog prostora u tvojoj duši, koji traži da se popuni. Osjećaš.
Ne možeš dušu prašinom napuniti, a sve na dunjaluku nije ništa drugo do prašina. ;)
Duša se hrani ibadetom Uzvišenom, a istinska sreća postiže, živeći onako kako je On, Milostivi i Plemeniti zadovoljan.
Sjeti se toga idući put kada legneš u toplu postelju, okružena svim blagodatima ovog svijeta, a nešto ti oko srca hladno... 

Kaže Uzvišeni u Kur'anu: “Reci: ‘Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas će Allah zavoljeti i grijehe vam oprostiti!’ – a Allah prašta i samilostan je.” (Alu Imran, 31)

Rekao je Plemeniti Allah: ''...Najdraže čime Mi se Moj rob može približiti jesu farzovi. I Moj rob neće prestati da Mi se približava nafilama sve dok ga ne zavolim: Ja tada postanem njegov sluh kojim čuje, njegov vid kojim vidi, njegova ruka kojom hvata i njegova noga kojom hodi. Ako Me nakon toga zamoli za nešto, sigurno ću mu udovoljiti, a ako zatraži Moju zaštitu, sigurno ću ga zaštititi.''(Bilježi Buhari, br. 6502)
 “A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima, traže da se čine dobra djela a loša zabranjuju, uspostavljaju namaz, daju zekat, pokoravaju se Allahu i Njegovom Poslaniku! To su oni kojima će se Allah smilovati a Allah je, uistinu, Silni i Mudri.” (Prijevod značenja Et-Tevbe, 71.)

Ummu Sara Žužić