petak, 29 Mart 2024

hakjine

Prodaja ženske odjeće za vani - savjet sestrama kako da povećaju bereket u onome što zarade, a ujedno zarade i dobro djelo

Ako pogledamo jednu od najvećih karakteristika ummeta Muhameda, sallallahu alejhi ve sellem, vidjet ćemo da je ono što ih izdvaja i čini posebnim - međusobno naređivanje na dobro i odvraćanje od svega lošeg. 
Stoga, vjerujući da savjet koristi svima koji danas uređuju boravište na narednom svijetu, voljela bih da podsjetim sve sestre koje se bave trgovinom islamske odjeće, na principe robe koju šiju ili nabavljaju i preprodaju.

Sve ono što nije dozvoljen obući, nije dozvoljeno ni prodati drugome. 
Kakvu odjeću je dozvoljeno odijevati vani, prema pravilima koje je odredo šerijat?
Uslovi ispravnosti odjeće za vani su:
- da pokriva cijelo tijelo
- da nije ukras samo po sebi, u manjoj ili većoj mjeri
- da bude dovoljno široko kako ne bi opisivalo cijelo tijelo, a ako je gornji dio haljine sužen, potrebno je da mahrama ili himar budu dovoljno dugi, kako bi prekrili suženje
- da nije providan, privlačan ili namirisan
- da nije oponašanje muškaraca, oponašanje nevjernika ili odjeća isticanja i izdvajanja

Svaka haljina, mahrama, džilbab, himar koji nabavimo za prodaju, na nama je da ga provučemo kroz gore navedeni skener, a onome ko se Allaha boji i radi Njegovog zadovoljstva nešto ostavi, Allah će obilnu opskrbu poslati. Ako malo bolje razmislimo, zapravo stvar je sasvim jednostavna: dozvoljeno nam je toliko boja, materijala, krojeva, osim mali broj onih koji krše uvijete. 
Ako pogledamo džilbabe prije deceniju ili dvije i džilbabe danas, vidjet ćemo da je danas jako teško pronaći haljinu koja na krši jednu od gore navedenih stavki, a najveći razlog tome jeste nepoznavanje propisa islamskog hidžaba ili njihova interpretacija na načine koji se kose sa šerijatom.

Žena svoju prirodnu potrebu za ukrašavanjem može ispoljiti pred mužem u gotovo pa i bezgraničnom svjetlu (naravno, vodeći računa o propisima zabrane koji su izuzetak), zatim pred porodicom, prijateljicama i rodbinom u nešto pristojnijem izdanju. Pred očima drugih muškaraca propisan nam je hidžab, koji kako mu ime i kaže, služi kao zastor.

I DA! Žena može izgledati PROPISNO, a u isto vrijeme uredno i prihvatljivo društvu u kojem živi. Samo se treba potruditi!

Ukoliko većina ljudi ne poznaje detalje propisa odjeće, prodavači su ti koji odabirom robe mogu uveliko biti promotori islamskog načina odjevanja i samim tim imati neizmjerne sevape.
Omer, radijallahu anhu, je naređivao onima koji se bave trgovinom, da dobro izuče propise trgovine, a ovo je jedan od njih.

Da vam Allah poveća bereket i imetak, hvala vam što nam olakšavate da se osjećamo zaštićene u svojim hidžabima, za mene ste vi mnogo više od trgovaca.

Hanka Vlahovljak