srijeda, 17 Juli 2024

novac porukaDogađaj od minulog Bajrama kada je jedan prolaznik u Bursi ubrao malo voća za svoju trudnu suprugu, a potom ostavio poruku vlasniku voćnjaka pobudio je veliku pažnju u Turskoj.

Naime Turčin po imenu Soner Kaya minulog Bajrama sa trudnom suprugom šetao je Bursom. Supruzi je “oko otišlo” na kajsije i šljive koje su krasile jednu od mahalskih bašti pa je Soner ušao u baštu, ubrao nekoliko voćki, a na grani ostavio nešto novca i pisanu poruku sljedeće sadžine: “Prijatelju (obraćajući se vlasniku voćnjaka) čestitam Bajram. Ubrali smo malo kajsija i šljive za moju trudnu suprugu. Halali”.

Vlasnik voćnjaka je bio duboko dirnut kada je našao novce i poruku, a preko društvenih mreža vijest je došla i do medija. Govoreći za turske medije vlasnik voćnjaka Ali Karatekin je rekao kako je dao uramiti novčanice koje je našao na voćkama te da bi volio upoznati tog ko je poruku i novac ostavio.

Odmah iza Bajrama g. Kaya je skupa sa svojim bratom i posjetio g. Karatekina. Rodilo se i prijateljstvo. Karatekin je medijima prenio kako je dirnut ovim događajem pogotovu jer je svjestan da živimo u vremenu provaljivanja kuća i otimanja tuđeg te gest ostavljanja novca za nekoliko plodova voća nosi poseban značaj.

Oglasio se i muž, sada već nacionalni heroj. Objašnjava kako je bio iznenađen kada je vidio svoju rukom pisanu poruku na vijestima te da je odlučio posjetiti vlasnika voćnjaka. “Naravno da nisam želio da moje još nerođeno dijete jede nezarađeno, trudnoj supruzi je baš to voće tada “zapelo za oko”. Zato sam tražio da mi halali vlasnik kojeg tada nije bilo u blizini”.

Soner Kaya je inače vozač minibusa, čuvenih dolmuša, u istanbulskom naselju Pendik.

Izvor: Novo vrijeme