srijeda, 17 Juli 2024

brak7Kada ju je sreo, njegovo je srce zatreperilo i osjetilo da želi da ona bude njegova hanuma, kraljica u kući, čuvani biser zaštićen od svega.

Poželio je da ona bude ta koja će ga pomagati na putu do Dženneta, a i on nju, ona koja će mu rađati djecu i odgajati hafize.  “Ti ćeš biti moja kraljica hurijā, inšallah”, znao joj je reći, nakon što je uspio da od njenog voljenoga babe isprosi čestitu ruku mlade djevojke…

U početku ju je obasipao ljubavlju, pažnjom, činio da se osjeća voljenom, posebnom. Bila je sretna, zanesena ljubavlju i mislila je da njihovoj sreći nema kraja. Nakon nekog vremena, počela su njihova prva zajednička životna iskušenja. Vidjela je ona da se njen muž mijenja, pogotovo u odnosu prema njoj. I ona je bila u iskušenjima, kao i on, međutim, ona sebi nije mogla da dopusti da svoje brige iskali na njemu, već je u tišini plakala i svoje brige govorila Allahu na  sedždi.

Nije njoj bilo ništa teško: da pod hidžabom cijeli dan radi na suncu i jakim temperaturama u bašti, da pored toga svega odgaja djecu, svima im skuha, opere, očisti, i svu sebe je davala da bi stizala da sve njih učini zadovoljnima. A njen muž? On je postao razdražljiv, njegova pažnja prema njoj vremenom je nestala i imao ju je pomalo samo onda kada bi osjetio potrebu za njom. Smetalo mu je dječije  trčkaranje po kući i svoj je mir pronalazio van kuće, ispijajući kafice po slastičarnicama.

Nakon toga, dolazio bi kući, a njegova hanuma upitala bi ga gdje je bio, zašto ga nema po cijeli dan, djeca su ga željna, pitaju za babu stalno, a i njoj je potrebno makar malo odmora, potrebno joj je njegovo društvo, a on, ne podnoseći kritike, u ljutnji bi nasrnuo na nju, udario je, prijetio joj kako ne želi da čuje pridike i sjedao za računar, preturajući po Facebooku i drugim stranicama da “ubije” vrijeme do spavanja, a kada bi hanumu ponekad pozvao da sluša sa njim koje predavanje, većinom su to bila predavanja o odnosu žene prema mužu.

“Vidiš šta šejh kaže, slušaj dobro, da se sedžda treba učiniti ikome od ljudi, ti bi je trebala meni učiniti, ma rane da mi ližeš, ne bi mi se nikad odužila!”, i to je ono najvažnije što je on zapamtio od svih mogućih ajeta i hadisa u kojima se govori o međusobnom odnosu supružnika.
_________________________________________________________________


“Znaš, sestro, umorna sam više od ovakvog života. Odlučila sam da više ne mogu da živim sa njim. Dosta mi je njegovog lošeg ponašanja prema meni, ponižavanja, batina. Nemam više snage da se borim. Praštala sam i praštala, ali ni srce ni tijelo više ne mogu podnijeti…”, rekla mi je nedavno jedna moja sestra, jedan veliki i odvažni borac, koja trpi zlostavljanja svoga muža. Nije to šamar ili dva, to su takvi udarci da ona nije u stanju danima da proviri iz kuće od stida zbog modrica.

Nekada posustane, krene odustati od svega, pa je on svojim suzama uspije odgovoriti od toga da ga napusti, i tako nekako smogne snage pa ostane, a on se privremeno promijeni, i onda opet sve po starom.

“Najbolji među vama jesu oni koji su najbolji prema svojim ženama.” (Ahmed)

Čudim se bratu koji je čuo ovaj hadis, a ne trudi se da ga dosljedno primijeni u svom bračnom životu. Čudim se bratu kojeg je Gospodar počastio vjernicom, koja sjedi u njegovoj kući, rađa mu, odgaja i pazi djecu, čuva čast i njegov imetak, bratu kojeg je Allah u današnjem vremenu ogromnog fitneluka i poganluka počastio hairli hanumom, dao mu saputnika i pomagača do džennetskih prostranstava, darovao ga najvrednijim dunjalučkim poklonom, a on taj vrijedni poklon tretira kao televizor koji “pali i gasi” po želji i potrebi.

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Poslije pobožnosti i bogobojaznosti muslimanu nije dato ništa korisnije od  dobre žene…” (Ibn Madža) 

Čudim se bratu koji ima sestru, kćerku, majku koju pazi kao oči u glavi, ne dozvoljava da je iko poprijeko pogleda, a svoju hanumu svako malo udari, ispolji svoj bijes na njoj. Znaš, brate, i ta tvoja hanuma je nečija sestra, nečija kćerka i majka je tvojoj djeci!

Čudim se bratu koji svoju snagu, hrabrost ispoljava na svojoj nejakoj, krhkoj hanumi, koja nije u stanju da mu se usprotivi, a on je toliko “hrabar” da povređuje nejako stvorenje svoga Gospodara.

Ko ti je dao pravo na to?  Pitam te, brate, odakle ti pravo da povređuješ to slabašno Allahovo stvorenje? Ko ti je to ohalalio? Očito si sebi iskopao fetvu negdje po zemunicama ili podrumima da smiješ da tako tretiraš onu moju bolom shrvanu sestru!  Nije ona tvoja igračka ili robot, kojim upravljaš daljinskim upravljačem! Nije ona vreća za istresanje tvojih frustracija, koje smiješ jedino na njoj da iskališ, nakon što si cijeli dan uspio da pred narodom odglumiš lijep ahlak i progutaš pred njima ono što te mučilo! Nije ona, brate, metla iza vrata koju ćeš koristiti samo kada tebi zatreba, za čišćenje tvog smeća i otpada! Nije nju Gospodar tebi poslao kako bi ti bila robinja koja radi za tebe i da bi sa njom smirio strasti samo onda kad ti imaš za tim potrebu, da tada odglumiš lijepo ponašanje zarad svojih ćeifova, pa je nakon toga opet staviš negdje iza vrata.

Ona je insan poput tebe! Allah ti je suprugu dao u emanet, da je paziš, čuvaš, voliš, ugađaš i ti njoj, kao što i ona ugađa tebi. Svi imate običaj reći da je žena muslimanka biser, dragulj koji skrivate od pogleda drugih ljudi, pa onda je tretiraj poput bisera i nečeg vrijednog.

Na jednom predavanju Mufti Menk kaže: “Udaranje žene je haram!  U ajetima je spomenuto pitanje udaranja, ali ovo nije moje shvatanje, niti je vaše, već je shvatanje ashaba, r. a. To znači da nije dozvoljeno reći: ‘Kur’an mi je dozvolio da udaram ženu, donesi mi bejzbol palicu da je udarim.’ Ne! To je potpuno zabranjeno (haram)! Znate li da brak može biti poništiti grupa uleme, ukoliko je muž udario ženu? Ukoliko je to dozvoljeno, zašto bi onda bilo dozvoljeno poništiti brak samo zato što je on pretukao nju? Oni koji idu okolo i govore da Kur’an dozvoljava udaranje žene, nemaju pojma o čemu pričaju!

Kur’an kaže da je, kao posljednje sredstvo, kada žena ne sluša i ne želi da gleda u vas kad govorite, kako biste privukli njenu pažnju – možete potapšati. To je izraz! To nužno ne znači pretući je, premlatiti, polomiti. Da je tako, onda bismo u velikom broju hadisa pročitali da su to ashabi, r. a., radili. Oni to nisu radili! Ali, čitajući hadise vidimo da su koristili misvak. Znate li šta je misvak? Mali štap koji se koristi kada se čiste zubi, koji su jedino koristili da privuku pažnju žene. Tako su oni razumjeli riječ ‘vadribuhuna”…”

Upozoravajući na važnost poštivanja prava žene, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Gospodaru moj, upozoravam na pravo dvije slabe osobe: jetima i žene.” (Ibn Madža, sahih)

O tome koliku je važnost tvojoj hanumi u tvome životu dao Gospodar govori sljedeća činjenica: Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ne udarajte svoje supruge!” Nakon toga, Omer b. Hattab došao je kod Poslanika i rekao mu: “Osmjelile su se žene (postale su nepokorne) kod svojih muževa.” Tada je Poslanik dozvolio udaranje supruga. Nakon toga, mnoge su žene došle kod Poslanikovih supruga i žalile se na svoje muževe. Na to je Poslanik rekao: “Zaista su mnoge žene došle kod Muhammedove porodice i žalile se na svoje muževe. Osobe (koje udaraju svoje supruge) nisu od vaših najboljih.” (Ebu Davud, šejh Albani je hadis ocijenio vjerodostojnim)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Najbolji među vama jesu oni koji su najbolji prema svojim ženama.” (Ahmed)
Tvoj Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisuje te preko primjera tvog odnosa prema tvojoj hanumi, pa ti razmisli u kojoj skupini opisanih se želiš pronaći.

Ovim tekstom ne želim reći da ti, brate, moraš da šutiš i trpiš jako loše ponašanje tvoje hanume, ukoliko se tako ponaša, ali zapamti da udaranje žene ima svoje stroge propise i nije ti dozvoljeno da ovo o misvaku prevedeš u djelo onako kako tebi odgovara, pa uzmeš “misvak”, tj. prut od metar i po i udaraš hanumu svom svojom snagom. Ovim tekstom željela sam prvenstveno da ukažem na one koji svoje hanume, bez velikog ili ikakvog razloga, udaraju, tj. zlostavljaju. Za sve ima rješenje na lijep, ljudski način. Ako ne možete nikako da živite zajedno, ljudski se razdvojite, dogovorite, a ne činite da vam dom izgleda poput Divljeg zapada, sa kaubojima po kući.

Ukoliko ti imaš psihičkih problema, pa ti svaka sitnica smeta i ne možeš ljutnju sačuvati u sebi, a supruga ti posluži kao odličan ispušni ventil, onda se, brate, obrati svome liječniku ili farmaceutu, a ne čini da svi ljudi oko  tebe obole zbog tvog problema. Sjedi sa svojom hanumom, zamoli za razumijevanje i pomoć, i sve ćeš lakše prebroditi. Ukoliko nisi zadovoljan nekom osobinom kod svoje hanume, sjeti se Poslanikovih riječi: “Neka vjernik ne mrzi vjernicu, jer ako nije zadovoljan nekim njezinim svojstvom, zadovoljan je nekim drugim.” (Muslim)

Na lijep, lagan način, uz sabur i dovu Gospodaru,  sve se uz Njegovu pomoć može riješiti. Zašto da živiš teškim i tegobnim životom, zašto da stvaraš probleme u svome domu, kad možeš da živiš u skladu i harmoniji sa svojom voljenom?! Odgajaj sebe, odgajaj svoju hanumu, odgajajte se međusobno, odgajajte se na primjeru svoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i time sebi i svojoj voljenoj supruzi – koja je, i pored tvog lošeg tretiranja, uz tebe – olakšaj život!

Ummu Sara Žužić