utorak, 19 Mart 2024

muslimanka makeupOvo je transkript odgovora Ismaila b.Musaa Menka, poznatijeg kao Mufti Menk, na pitanje jedne žene o tome da li je ispravno da muškarac skrene pažnju svojoj radnoj kolegici na ruž i šminkanje.









Da budem iskren, i ja često sretnem našminkane sestre, ali oborim svoj pogled. Ne želim im tada ništa govoriti jer bi to bilo pogrešno vrijeme i pogrešno mjesto i moglo bi dovesti do toga da žena počne mrziti vjernike zbog mene. Trebate pronaći pravi trenutak i priliku da takvim sestrama na lijep način skrenete pažnju, jer, vjerujte mi, ponekad ne trebate ništa reći, da‘va se sama odvija i osoba shvati da nije stvorena samo za to da privlači suprotni spol.  

Da budem iskren, ponekad, kada se ukaže prilika za to, razgovaram i sa nemuslimankama i mnoge od njih kažu da se ružno osjećaju kada ih muškarci ne gledaju. Sjećam se jednom da smo bili na aerodrom i došla je žena koja je bila tako odjevena da bukvalno “ubija” izgledom, utjecao sam se Allahu od smutnje jer i ja sam samo ljudsko biće, pa je Allah dao da nisam ništa osjećao, niti sam uopće gledao u nju. Nakon nekoliko trenutaka, ona mi je prišla i upitala: “Zašto ne gledaš u mene?”, a ja sam joj odgovorio: “Sestro, ja te poštujem, cijenim itd...” Ovo mi se nedavno desilo, a dešavalo se i mnogim učenjacima u prošlosti.

Dakle, želio sam sestri dostojno i sa poštovanjem skrenuti pažnju na njen izgled, jer dužnost je upozoravati na ono što nije uredu, ali postoje i različite metode ukazivanja na loše djelo i nikada to ne trebamo raditi na grub način. Allah, dželle šanuhu, objavio je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: “Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, a da si osoran i grub, razbježali bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj, moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njma!” (Kur’an, sura Alu Imran, ajet 159)  

Allaha mi, isto to pravilo vrijedi i za nas danas. Svako od nas osjeća potrebu da mu neko ukaže na greške, ali zamislite, draga braćo, da nam neko dođe i počne nas grubo kritikovati riječima: “Ti si beskorisan, vidi šta si uradio, šta govoriš...!”, mi to ne bismo prihvatili, jer to je ljudska priroda. Međutim, ako nekome ukažete na grešku počinjući svoj govor riječima: “Brate, mašallah!” itd... Ako se radi o ženskoj osobi, ne moraš se toliko direktno unositi u razgovor, ali barem moraš pokazati da ti je stalo, da brineš... Dešava se da neki muslimani koji na poslu imaju radne kolegice, muslimanke i nemuslimanke, radije razgovaraju sa nemuslimankama nego sa muslimankama. To me nervira i nikako to ne mogu razumjeti. Kakva je logika u tome? 

Ne kažem da ne trebate biti komunikativni sa svim svojim radnim kolegama, nemuslimanima i muslimanima, ali ta sestra je prije svega muslimanka i možda ima neku vjersku potrebu. Naprimjer, znam neke sestre koje su bile motivirane da se okrenu vjeri zato što su na poslu imale radnog kolegu koji nije propuštao nijedan namaz. Jedna od tih sestara kazuje: “Bilo me je sramota jer sam pauzu koristila samo da ručam i onda bih sjedila ne radeći ništa. Uskoro sam i ja počela obavljati namaz, jer sam sebi rekla: ‘Ako on može, mogu i ja.’” Dakle, nije bilo komunikacije, već samo lični primjer. Dakle, naša je dužnost da jedni druge opominjemo, ali na dostojanstven način i sa mudrošću: “Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj i s njima ne najljepši način raspravljaj!” (Kur’an, sura En-Nahl, ajet 125) 

Prema tome, na Božiji put pozivaj mudro, a ne na način da kažeš ono što ti prvo padne na pamet. Sjedni, razmisli i uputi dovu Allahu, traži od Njega da te uputi da to uradiš na najljepši način, a zatim kreni. Pošalji svojoj radnoj kolegici e-mail, ali ne tipa: “Sestro, puno se šminkaš, a tvoj je ruž crvene boje, a boja Džehennema također je crvena!” Da li je to način da vodiš dijalog i razgovaraš? Radije joj piši u e-mailu da moliš Allaha za nju, da je uputi na ono što je dobro i pozitivno, da je osnaži na putu istine, da i ti imaš dosta mahana i da ti skrene pažnju na neke od njih. Onda joj na lijep način napiši kako si nešto primijetio kod nje i kako je tvoja dužnost kao muslimana, vjernika, da joj skreneš pažnju na to, a zatim joj opet na lijep način skreni pažnju da razmotri način na koji se ukrašava i šminka. Ovo je samo primjer postupanja koji je mnogo bolji i prigodniji od grubosti. Molim Allaha da nam podari mudrost u tome, a naša je dužnost da jedni druge opominjemo. 

Odgovorio: Ismail b. Musa Menk, Mufti Menk 

Dostupno na linku: https://www.youtube.com/watch?v=_BDJVdFWryg 

Za Muslimanka.org preveo i obradio Fahrudin Vojić, prof.  

modaaJoš od davnih vremena žene su oblačile duge haljine i one su bile sinonim za ženstvenost i eleganciju. U bajkama koje su nam čitane kao djevojčicama, najljepše kraljice i princeze su imale velike, divne haljine, koje su prekrivala njihova tijela, a tako je bilo i u stvarnom životu. 
Ženi muslimanki islam naređuje pokrivanje, haljinama koje prekrivaju njihova cijela tijela, tako da ne liči odjeći muškarca, nije izazovna, uska, prozirna...

U haljini je ženstvenost, a podsjeća na čestitost i čednost, te je od odjeće kojom je Allah zadovoljan...:) 
Zato mi biramo haljinu! :)




moda2moda4moda5moda6moda7moda8modaMmoda3

niqabOvdje donosimo dijelove pisma djevojke (Azre C.) upućene redakciji, koja sa zarom živi svoju svakodnevnicu godinama poslije druga Tita, koji nije među živima ali njegov utjecaj, izgleda, jest.

Opširnije...