utorak, 19 Mart 2024

lijepo1











Uređen i miran život

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je svojim drugovima pokudio spavanje prije jacije (između akšama i jacije) i priču i sijeljenje nakon jacije. Preporučio im je spavanje kajlule (dnevni kratki odmor).

Mi legnemo tek onda kad su oni ustajali da klanjaju noćni namaz, spavamo 8, pa i 10 sati, ali nismo odmorni, zar ne? Takvi umorni nismo ni za šta, razbuđujemo se satima i svaki dan kažemo: od sutra ću ranije leći jer ništa ne stižem, bereket u vremenu je iščezao.

Zamislite kad bismo spavali prema poslaničkim uputama, klanjali noćni namaz u zadnjoj trećini, čekajući sabah, pa se kratko naslonili nakon sabahskog sunneta, zatim iskorištavali bereket ranog ustajanja, koliko bi nam dan bio dug i ispunjen?!

Bereket u vremenu je tu, samo ga mi tražimo u pogrešnim satima.

Hanka Vlahovljak 

noc muslimaJoš kao djevojčica od trinaest godina noći sam provodila u čitanju knjiga. U to vrijeme nismo imali struje i sve knjige čitala sam uz svjetlost svijeća. Uz sve te knjige polahko se gradio moj karakter i psihički sam sazrela veoma rano. Nisam čitala priče za djecu, čitala sam romane iz svjetske književnosti koji nisu bili prilagođeni mom uzrastu.
Opširnije...

hijab sunsetZovem se Dominika, a zovu me Niki. Udovica sam u dobi od 40 godina starosti. 

Opširnije...