petak, 19 April 2024

Članci

hijra5











                                                        Prva žena koja je učinila hidžru

Kada je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, naređeno da učini hidžru u Medinu, Ummu Kulsum bila je zatvorena u kućni pritvor od strane njene porodice i spriječena da se pridruži prvim muhadžirima. Ostala je u Mekki i trpjela najgora zlostavljanja od nevjernika, sve dok joj Allah, dželle šanuhu, nije dozvolio da učini hidžru, čime joj je još jedanput ukazana počast i to putem Objave. Rečeno je da je ona prva žena koja je učinila hidžru nakon sklapanja ugovora na Hudejbiji, u kojem je između ostalog bila i tačka kojom se muslimani obavezuju da će vratiti svakog ko iz Mekke pobjegne u Medinu te povodom Ummu Kulsum, objavljen je ajet:“O vjernici, kada vam vjernice kao muhadžirke dođu, ispitajte ih – a Allah dobro zna kakvo je vjerovanje njihovo – pa ako se uvjerite da su vjernice, onda ih ne vraćajte nevjernicima: one njima nisu dopuštene, niti su oni njima dopušteni; a njima podajte ono što su potrošili.“ (Prijevod značenja Al-Mumtahina, 10)

To je bilo zbog toga što su njena braća, Velid i Umare, bili došli da je vrate u Mekku, nakon što je učinila hidžru, ali im to Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije dozvolio.

Priča o hidžri Ummu Kulsum ukazuje na neizmjernu Allahovu milost i dobrotu prema njoj, jer kako predaje spominju, ona je sama krenula iz Mekke u Medinu i to pješice, ostavivši u Mekki  članove svoje porodice, i  mlade i stare, da lutaju u tminama zablude koja im nije garantirala ništa osim propasti i poniženja.
O tome kako je učinila hidžru i kako je prevarila one koji su je čuvali i pratili, Ummu Kulsum priča:
„Ja sam dolazila iz Mekke u pustinju gdje sam posjećivala svoju rodbinu i to mi moji ukućani nisu zabranjivali iako sam zvanično bila u kućnom pritvoru. Ostajala sam tamo po nekoliko dana, a onda se vraćala u Mekku, tako da moja rodbina uopće nije posumnjala da bih ja mogla pobjeći i sama krenuti prema Medini.

                                                             Pješice u Medinu

Jednoga dana, nakon što sam pripremila potrebne stvari za putovanje, ja sam izrazila želju da posjetim rođake u pustinji i moji su to dozvolili. Jedan od rođaka me pratio sve do mjesta u pustinji gdje su stanovali nači rođaci, a kada se on vratio, ja sam, umjesto u tom, krenula u pravcu Medine.
U pustinji sam srela nepoznatog čovjeka koji me je upitao:'Gdje si pošla?'
Odgovorila sam:'Zašto me to pitaš? Ko si zapravo ti?'
Rekao je:'Ja sam iz plemena Huza.'
Kada je spomenuo ime plemena, bilo mi je lakše, jer sam znala da je to pleme sklopilo ugovor o savezništvu sa Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem. Rekla sam mu:'Ja sam žena iz plemena Kurejš, želim se pridružiti Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, u Medini, ali ne poznajem put.' On mi je tada rekao:'Ne brini, ja ću te ispratiti do Medine.'
Nakon toga otišao je i doveo mi devu, jer sam ja bila krenula pješice u Medinu, i, uz Allahovu pomoć, sretno i bezbjedno smo doputovali u grad Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Zahvalila sam se svom vodiču i zamolila Allaha da mu podari svako dobro, zatim sam svratila kod majke svih vjernika, Ummu Seleme, i predstavila joj se, nakon čega me je ona uzela kod sebe. Rekla mi je:'Učinila si hidžru Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Odgovorila sam:'Da, ali se bojim da me ne vrate nazad u Mekku.'
Nedugo zatim kod Umm Seleme je ušao Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, i ona ga je obavijestila o meni, na što je on odgovorio dobrodošlicom i pohvalom moga napora i truda u ime Allaha. Ja sam tada rekla: 'Allahov Poslaniče, ja sam pobjegla tebi sa svojom vjerom, pa me ne vraćaj nazad u Mekku, jer će me oni zlostavljati i mučiti, a ja nisam sigurna da mogu podnijeti njihovo zlostavljanje.' Na to mi je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:' Allah je poništio ugovor koji je vezan za žene, tako da mi nismo obavezni vratiti žene koje dođu u Medinu, već samo muškarce.' I proučio je ajete:
O vjernici, kada vam vjernice kao muhadžirke dođu, ispitajte ih – a Allah dobro zna kakvo je vjerovanje njihovo – pa ako se uvjerite da su vjernice onda ih ne vraćajte nevjernicima: one njima nisu dopuštene, niti su oni njima dopušteni; a njima podajte ono što su potrošili. A ako neka od žena vaših nevjernicima umakne, i ako vi poslije u borbu s njima stupite, onda onima čije su žene umakle – vjenčane darove koje su im dali namirite. I bojte se Allaha, u koga vjerujete! (Prevod značenja Al-Mumtahina, 10.-11.)

Nakon toga, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ispitao i provjerio Ummu Kulsum i žene koje su poslije nje učinile hidžru u Medinu.
Prenosi Ibn Džerir od Ebu Nasra da je rekao: 'Upitan je Abdullah ibn Abbas o tome kako je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, ispitao i provjerio žene, pa je odgovorio:'Poslanik, alejhis-selam, je svakoj od njih naredio da svoju hidžru potvrde sljedećom zakletvom: Tako mi Allaha, nisam učinila hidžru zbog mržnje prema mužu; tako mi Allaha, nisam učinila hidžru da bih mjesto stanovanja zamijenila boljim; tako mi Allaha, učinila sam hidžru iz ljubavi prema Allahu i Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. (At-Tabaqat, Zadu-l-Mead)

U Medini je Umm Kulsum zauzela mjesto i ulogu koja joj i pripada među muslimankama, a Poslanik, alejhis-selam, je na razne načine iskazivao svoje poštovanje prema njenom iskrenom vjerovanju i dostojanstvenom stavu i držanju.

Autor: Abdussamed Nasuf Bušatlić
Iz knjige: ''Žene iz vremena poslanstva''
Priprema i prilagodba: administracije stranice Muslimanka.org

kuran99











Opširnije...

djecak











Ovo ne treba niko da propusti.

Recimo, voziš se autom i vidiš da je neko doživio saobraćajni udes ili vidiš nekog ko je bolestan, itd., tada je prilika da se tog iskušenja sačuvaš na slijedeći način:
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: ‘’Ko kaže kada vidi osobu u iskušenju:

الْحَمْدُلِلَّهِالَّذِيعَافَانِيمِمَّاابْتَلاكَبِهِوَفَضَّلَنِيعَلَىكَثِيرٍمِمَّنْخَلَقَتَفْضِيلًا

Hvala Allahu Koji me nije iskušao kao što je njega iskušao i što me je odlikovao nad mnogim svojim stvorenjima. – neće ga nikada zadesiti to iskušenje.’’
(Tirmizi; šejh Albani je ocijenio hadis dobrim.)


Podijelite i dalje, Allah vas nagradio!

prof.Abdullah Mujić


uspjeh











Često puta u razgovoru sa drugim sestrama, ali i sama dođem u situaciju da nas nečije priče ili nečiji govor o nama dovede u poziciju da se u najmanje ruku osjećamo tužno.
Opširnije...

life











Da biste promijenili svoj život morate promijeniti svoje prioritete. 

Opširnije...