utorak, 19 Mart 2024

sodaOvaj sastojak nalazi se u svakom kućanstvu, jeftin je i od njega se može napraviti piling za lice, opuštajuća kupka i šampon od kojeg će vam kosa izgledati svježe i čisto danima.

Opširnije...

hurme ramPravilna ishrana u ramazanu ne samo da nam olakšava podnošenje fizičkih izazova posta, nego pomaže da se u toku dana osjećamo energično i koncentrisano, kako bismo mogli dan što bolje iskoristiti.

Opširnije...

mama beba1Ova dilema se javlja svake godine pred ramazan, kada mnoge majke žele da poste, ali se pitaju da li će to nauditi njima ili njihovim bebama.

Opširnije...

rosessŽelim s vama podjeliti jednu dovu koja će vam u životu dati pozitivnu energiju, ako je budete praktikovali svake noći. 

Fatima i Alija, radijallahu anha, su bili poznati kao vrijedan bračni par. Fatima je održavala čistoću kuće što je više mogla, pomagala svome suprugu kada mu zatreba pomoć i hranila domaće životinje koje su držali. Za razliku od današnjeg vremena kada se koriste mašine i strojevi, koji obavljaju određene poslove u kući, Fatima, radijallahu anha, svoje kućne poslove kao što su pranje suđa, veša i sl., obavljala je ručno. 

Jednog dana ona se požalila svome mužu, na teškoću i napor poslova koje ona obavlja. Ruke su joj postale grube i fizički se osjećala vrlo umorno. On joj je rekao: "Tvoj otac je dobio ratne zarobljenike, pa odi njemu i traži da nam dadne jednog koji bi nam pomagao u našim poslovima.''
U to vrijeme je bio takav običaj da su se zarobljenici slali nekim familijama da ih služe. Znajući to, Fatima, radijallahu anha, je otišla u kuću svoga babe Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i objasnivši mu svoje stanje kazala da im je potrebna pomoć u kućnim poslovima. Kada je stigla u kuću svoga oca, Aiša, radijallahu anha, supruga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, otvorila je vrata i rekla Fatimi da njen otac, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nije kod kuće. Fatima, radijallahu anha, potom ispriča Aiši razlog svoga dolaska i vrati se kući. 

Nedugo nako što se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vratio kući, Aiša mu je rekla da mu je Fatima dolazila u posjetu. Čim je to čuo, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, s obzirom da je bio najbolji otac, odmah se zaputi prema kući Fatime i Alije, radijallahu anha . Kada je došao kod njih, sjeo je skupa s njima i rekao im za ovu vrlo značajnu dovu, koja se nalazi u Buharijinom Sahihu, koju bi svako od nas trebao učiti svakodnevno: 

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, im je rekao: "Uputiću vas na nešto bolje od onoga što ste tražili. Kada krenete leći, proučite 33 puta SubhanAllah, 33 puta Elhamdulillah i 34 puta Allahu ekber. To vam je bolje nego da imate slugu." 

Ovo je recept za povećanje energije kojeg nam je propisao naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Očekujem da energetskim pićima opadne prodaja nakon što se ovaj hadis raširi i počne praktikovati. Dakle, proučimo 33 SubhanAllah, 33 puta Elhamdulillah i 34 Allahu ekber, kada pođemo na spavanje i, kako dalje neki učenjaci pojašnjavaju, narednog dana ćete imati više energije baš kao da imate slugu koji vam pomaže i nećete biti umorni ili iscrpljeni tokom obavljanja dnevnih poslova. 

Alija, r.a., je pričao da nikada poslije toga nije otišao na spavanje, a da nije proučio ovaj zikr, čak ni tokom najtežih dana u njegovom životu. Molim Allaha da nam pomogne da Ga spominjemo i sjećamo Ga se i podari nam blagoslov u ostatku našeg života. Podijelite ovu dovu sa vašim ukućanima i prijateljima. 


Autor: Majed Mahmoud 

Izvor: www.muslimmatters.org 

Za muslimanka.org preveo Fahrudin Vojić, prof.