četvrtak, 28 Mart 2024

Članci

menopauza

  • Redovita tjelovježba pomoći će u održanju mišićnog tonusa, ženstvenog izgleda, dobrog osjećanja i optimalne tjelesne težine. Brža šetnja bolja je od plivanja primjerice, ali može se kombinirati jedno i drugo.
  • Da bi se kost pregrađivala i na taj način održala potrebnu čvrstoću, potrebno ju je poticati vježbama opterećenja (brža šetnja, i sl.). Ne pretjerujte s prekomjernim povremenim vježbanjem; najpovoljnije djeluje trajno vježbanje prilagođeno vašim sposobnostima.

  • Održavajte dobru tjelesnu kondiciju. Vježbanjem aktivirate srce i krvne žile i sprečavate moguće komplikacije promjena na tim organima. Nakon vježbanja osjećat ćete se bolje, a bolje ćete i spavati. Ako budete vježbali na večer prije spavanja, možda ćete pogoršati probleme u svezi s nesanicom.

  • Pripazite na odmjeren unos prehrambenih namirnica; nakon pedesete godine života uz do tada uobičajen način prehrane možete postati skloniji prekomjernoj težini.

  • Brinite se za sebe nastojeći ostati i mentalno aktivni, jer to će vam nedvojbeno pomoći u nadolazećim godinama.

  • Ne ustručavajte se razgovarati s liječnikom: nakon što vam odgovori na pitanja o povoljnim učincima i rizicima te izloži mogućnosti liječenja moći ćete donijeti ispravnu odluku.

  • Ne zanemarujte kontrolne preglede kada je za njih vrijeme, jer time ostajete bez liječničkog nadzora, koji je vrlo važan u razdoblju života u kojem se nalazite. Uz to gubite prigodu da se postojeće liječenje prilagodi ili unaprijedi ako zatreba.

    Cybermed

preuzmi 2Noćni namaz umanjuje opasnost od smrti u svim okolnostima, a posebno smrti koja može biti uzrokovana infarktom, moždanim udarom, kao i nekim vrstama tumora. Također, noćni namaz umanjuje opasnost od iznenadne smrti koja dolazi povodom poremećaja rada srca.

Opširnije...

Jesen i zima su doba u kojima upalni procesi, a time i bolovi, češći. No čak i one najjače, poput zubobolje, možete riješiti namirnicima koje već imate u kuhinji.

No koliko god su ovi pripravci prirodni i neškodljivi, posavjetujte se s liječnikom jer mogu međudjelovati s lijekovima.



10. Đumbir protiv bola u mišićima

đumbir

Istraživači iz Danske su otkrili da đumbir, kao obični dodatak jelu, može ublažiti bol u mišićima za cijelih 63% – za samo dva mjeseca. Stručnjaci su otkrili da se u đumbiru nalazi moćan spoj pod nazivom gingerol koji smanjuje proizvodnju neurotransmitera koji stvara osjećaj bola.
Na kraju opsežne studije, znanstvenici su zaključili da je, za najbolju učinkovitost, dovoljno dodati jednu žličicu sušenog ili dvije žličice svježe nasjeckanog đumbira u jedan obrok dnevno. Đumbir se također koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali je također koristan protiv blagog kašlja i prehlade. Već je godinama poznato da đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.

9. Klinčić i češnjak protiv zubobolje

klinčić

Za zubobolju postoje dva snažna lijeka, a jedan od njih sigurno uvijek imate u svom domu. Prvo, klinčić. Nježno žvakanje klinčića može olakšati zubobolju i upalu desni za samo dva sata, poručuju znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta . U klinčiću se nalazi eugenol, snažni prirodni anestetik. Pored toga što je odličan lijek za zubobolju, klinčić je idealan i za smirivanje napuhnutosti.
Drugi moćan lijek za zubobolju je češnjak. Kada prelomite češnjak, alicin, se otpusti i počinje djelovati kao antibakterijsko sredstvo. Slijedeći put kada vas zaboli zub, prelomite češnjak i stavite ga na bolni zub. Zubobolja u nekim slučajevima nestane i u roku od nekoliko minuta, iako bi moglo proći i nekoliko sati prije nego bol potpuno nestane.

8. Češnjak protiv uhobolje

češnjak

I opet češnjak. Za liječenje uhobolje, jednostavno stavite dvije kapi toplog ulja od češnjaka (možete izgnječiti češnjak i pomiješati sa uljem) u bolno uho dva puta dnevno – i tako pet dana.
Ovaj jednostavni tretman vam može pomoći bolje i od lijekova, tvrde stručnjaci s fakulteta medicine Sveučilišta New Mexico. Znanstvenici kažu da aktivni sastojci koji se nalaze u češnjaku (germanij, selen, i sumporni spojevi) mogu uništiti desetine bakterija koje uzrokuju bolove.

7. Trešnje protiv raznih bolova

tresnje

Najnovija istraživanja pokazuju da se barem jedna od četiri žene bore sa artritisom, gihtom ili kroničnom glavoboljom. Ako ste jedna (ili jedan) od njih, trešnje vam mogu olakšati bol, poručuju istraživači sa sveučilišta u Michiganu.

Njihovo istraživanje otkriva da antocijanini, spojevi koji daju trešnji crvenu boju, imaju protu-upalna svojstva – i to 10 puta jača od aspirina. “Antocijanini pomažu pri gašenju snažnih enzima koji započinju upalni proces, tako da oni mogu spriječiti, kao i liječiti, mnoge različite vrste boli,” objašnjava dr. sci. Muraleedharan Nair, Ph.D. Njegov savjet: Uživajte u 20 trešanja (svježih, smrznutih ili sušenih) dnevno, a zatim nastavite sve dok se bol ne nestane. Pomaže i sok od trešnje.

6. Lijekovima za migrenu dodajte i jaku kafu

kafa

Ako ste skloni migrenama, znanstvenici tvrde da nakon upotrebe vašeg lijeka popijete i šalicu jake crne kave.
Neurolozi sa National Headache Foundation-a tvrde da će kava povećati učinkovitost lijekova za migrenu za čak 40% ili više! Stručnjaci kažu da kofein stimulira želučanu sluznicu da apsorbiraju tablete protiv bolova brže i učinkovitije.

5. Sol ublažuje bol stopala (i noktiju koji urastaju u meso)

morska sol

Znanstvenici sa Stanforda kažu da je rješenje problema sa noktom koji urasta u meso poprilično jednostavno. Prema njihovim riječima, samo trebate redovno potapati bolno stopalo u slanu toplu vodu – i ova bolna infekcija može nestati čak u roku od četiri dana! Sol ublažuje upale, a također ima i anti-bakterijska svojstva, odnosno efikasno djeluje protiv bakterija koje uzrokuju oticanje i bol.
Omjer soli bi trebao biti otprilike jedna žličica soli na jednu čašu vode, a temperatura vode može biti i sobna, bitno je samo da nije prehladna jer bi vam to stvorilo dodatne neugodnosti. U ovu slanu vodu potopite zahvaćeno područje stopala 20 minuta –  dva puta dnevno, sve dok infekcija ne splasne.

4. Grožđe protiv bolova u leđima

grožđe

Ako imate bolove u leđima, grožđe bi moglo biti jednostavan i ukusan način za brz oporavak. Nedavna studija sveučilišta u Ohiou ukazuje da zdjelica grožđa dnevno može opustiti uske krvne žile i značajno poboljšati protok krvi u oštećena tkiva leđa (i to često u roku od tri sata).
Kralježnica potpuno ovisi o obližnjim krvnim žilama, jer joj one dopremaju neophodni kisik i hranjive tvari, tako da je poboljšavanje protoka krvi ključni korak za ozdravljenje oštećenih tkiva leđa, tvrdi dr. Stengler sa Sveučilišta Ohio State.


3. Borovnice protiv infekcije i bolova mokraćnog mjehura

borovnice

Konzumiranje jedne zdjelice borovnica dnevno, smrznutih, svježih ili cijeđenih (kao sok), može smanjiti rizik od infekcije mokraćnog sistema za cijelih 60 posto, tvrde istraživači sa Sveučilišta Rutgers iz New Jersey-a.
Borovnice su prepune tanina, biljnih spojeva koji su snažan prirodni neprijatelj bakterija koje uzrokuju probleme u mokraćnom mjehuru. Obično su ove bakterije, protiv kojih se borovnice i bore, polazna tačka za bolove i infekcije mokraćnih kanala, objašnjava dr. Amy Howell, znanstvenica Sveučilištu Rutgers .

2. Med liječi bolne ranice u ustima

med

Ranice u ustima obično nastaju nakon prehlade ili gripe i mogu biti poprilično bolne, ili ako ništa, stvoriti nelagodu. Ali i za njih postoji jednostavan lijek koji se (vjerovatno) nalazi u vašoj kuhinji. Dovoljno je da ih premažete nepasteriziranim medom četiri puta dnevno, sve dok ne nestanu.
Ovaj prirodni lijek je učinkovitiji od trenutnih lijekova za čak 43%, tvrde istraživači na Medical Centru Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sirovi med je prirodni enzim koji se bori protiv upale, uništava viruse i ubrzava oporavak oštećenog tkiva, kažu autori studije.

1. Kurkuma kao lijek za kronične bolove

kurkuma

Najnovije studije pokazuju da je kurkuma, popularni indijski začin, zapravo tri puta učinkovitiji (kada se radi o ublažavanju bolova) od aspirina, plus može pomoći da ublažiti kroničan bol za čak 50 posto kod ljudi koji se bore s artritisom, tvrde istraživači sa Cornella.
Posljednjih godina se desila eksplozija u istraživanjima kurkumina – antioksidansa pronađenog u kurkumi. Studije su pokazale da ima protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antifungalno i antitumorsko djelovanje. Istraživači preporučuju da dodate 1/4 žličice ovog začina dnevno u bilo koje jelo, od riže pa sve do mesa ili povrća.

net.hr

voda i limun slika











Tokom zimskih mjeseci, tijelo obično ima tendenciju da poveća nakupljanje masnih naslaga, čemu velikim dijelom doprinosi i smanjena fizička aktivnost i kaloričnija hrana.

Opširnije...

vodaČesto se svima zna dogoditi da uključimo kuhalo da prokuhamo vodu, potom nas nešto omete, voda se ohladi, a mi je ponovno prokuhamo...No, ovo je jako opasno, vrlo štetno, i nikako ne bi smjeli ovo raditi.

Prokuhavanjem vode ista postaje sigurnija za piće jer tzv. hlapljivi spojevi i pojedini plinovi isparavaju, ali, kada se prokuha dva puta, njen hemijski sastav se mijenja, a zdravi minerali postanu štetni.

Prema pisanju Healthy Food Teama, na ovaj način nastaje i kamenac u kuhalu koji se pretvara u kalcij koji je jedan od glavnih uzročnika'kamena' u bubregu.



Nitrat

Nitrati se nalaze na cijeloj Zemlji, i u vodi, i u vazduhu i u tlu, ali nitrat postaje opasan kad je izložen visokim temperaturama - poput prokuhane vode. Visoke temperature ih pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni te ih se dovodi u vezu s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

Fluorid

Fluorid u vodi predstavlja rizik za naše zdravlje, pogotovo naneurološki i kognitivni razvoj djece. Environment Health Sciencesobjavio je studiju koja je dokazala kako je prisutnost flourida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece; povezan je i s nižom stopom plodnosti.

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako je najveća opasnost u vodi arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima...

radiosarajevo.ba