petak, 29 Mart 2024

dovaaaPrihvatila sam islam prije godinu dana. Moj put u islam počeo je kada sam po prvi put u životu sklopila prijateljstvo s muslimankom i to prije dvije godine.










Moje je ime Dženna i dvadesetpetogodišnja sam Amerikanka. Dok sam pohađala srednju školu, imala sam jedan cilj – da postanem manekenka. Sjećam se da sam žudjela za tim, željela sam biti manekenka, a u tome me podržavao i moj otac. Na internetu smo napravili razne profile za mene, prijavila sam se u nekoliko agencija za modele. Nakon mnogo istraživanja, pronašli smo jednu agenciju koja je održavala audiciju. Primili su me u radni odnos i tako su počeli moj trening i pripreme. Stupala sam u kontakt sa raznim agentima za TV serijale i drugim agencijama za modele i filmove. Sada kada pogledam unazad, svjesna sam da je Allah imao bolje planove za mene nego što sam ja imala za sebe. Više nisam manekenka i ne pokazujem svoje tijelo.

Prihvatila sam islam prije godinu dana. Moj put u islam počeo je kada sam po prvi put u životu sklopila prijateljstvo s muslimankom i to prije dvije godine. Ja sam bila kršćanka koje je prakticirala svoju vjeru i žudjela sam da se približim Bogu. Prije nego što sam upoznala svoju prijateljicu muslimanku, nisam imala pojma šta je to islam niti ko su muslimani. Sjećam se da sam viđala žene sa hidžabima, ali ih nikada nisam gledala kao drugačije od ostalih žena koje nisu nosile hidžabe. Odgojena sam da volim i poštujem sve ljude bez obzira kako oni izgledali ili se činili. Hvala Allahu na tome!

Moja prijateljica muslimanka informirala me o islamu i od tada sam počela da istražujem islam samostalno. Zaljubila sam se u islam! Konačno sam shvatila da je islam ono za čim sam bila tragala. Pet mjeseci provela sam učeći o islamu i čitajući prijevod Kur’ana. Počela sam da se odijevam prikladno i stavila sam hidžab i prije nego što sam izgovorila šehadet. U islamu i hidžabu pronašla sam komfor, smiraj i zaštitu. Islam me naučio da je sasvim uredu pokrivati svoje tijelo i da trebam cijeniti svoj intelekt. Osjećam se još ljepša s hidžabom, iako moram priznati, na početku sam imala problema, ali sada ga jako volim. Sada sebe ne mogu zamisliti bez hidžaba. Na kraju me i moja majka prihvatila s hidžabom i pomaže mi čak da ga stavim na glavu prije nego što izađemo iz stana. Ona me čak budi i na sabah-namaz. Hvala Allahu! Allah je najveći!

Izvor: worldhijabday.com

Prevela i prilagodila: Selma K.