petak, 14 Juni 2024
prvakinje ummeta
Tako, dok su jednom odsjeli, spustili su je s deve, svezali i ostavili na suncu. Zatražila je vodu, ali joj nisu dali.
I dok je mljaskala usnama od žeđi, na njenim se prsima pojavi vedro s vodom.

Mnoge su žene trpile iskušenja i ostajale strpljive, podnoseći tešku patnju, žigosanje, odvojenost od muža i djece... Sve to podnosile su iz ljubavi prema vjeri i veličajući Gospodara svjetova. Nijedna od njih nije pravila ma kakve ustupke na račun dini-islama, nijedna nije skinula hidžab, nijedna nije pristala na skrnavljenje svoje časti, makar i po cijenu života.
Ummu Šurejk el-Ensarijja, radijallahu anha, islam je prihvatila među prvima u Meki, gradu sigurnom. Vidjevši da vladaju nevjernici, odnosno da su vjernici potlačeni i nemoćni, lično je ponijela teret pozivanja u islam, na svojim leđima, jer je ojačala kao vjernica i postala velika privrženica islamu, pa je krišom odlazila kod žena iz plemena Kurejš i pozivala ih u islam, odnosno upozoravala ih na opasnost od obožavanja kipova. Mekanci su saznali za njeno potajno pozivanje u islam, pa su se žestoko naljutili zbog toga, utoliko više jer nije bila pripadnica plemena Kurejš, koje bi joj pružilo zaštitu.
Nevjernici je ščepaše i rekoše: ”Da nismo u savezu s tvojim plemenom, žestoko bismo te kaznili. Preostaje nam da te protjeramo iz Meke, da te odvedemo tvom narodu.”

Silovito je i brzo potjeraše i staviše na neosedlanu devu, na kojoj nije bilo čak nikakvo ćebe, kažnjavajući je na taj način.
Putovali su tri dana, ne dajući joj ni hranu ni vodu, toliko da je skoro umrla od žeđi i gladi. Toliko su je mrzili da su je, kad bi odsjeli radi odmora, vezali i ostavili na suncu, a oni bi se sklonili u hlad.
Tako, dok su jednom odsjeli, spustili su je s deve, svezali i ostavili na suncu. Zatražila je vodu, ali joj nisu dali.
I dok je mljaskala usnama od žeđi, na njenim se prsima pojavi vedro s vodom. Pokuša se napiti, ali nije mogla jer su joj ruke bile svezane. Vedro se spusti do njenih usta, pa se napi, te se malo podignu. Tako je pila u tri navrata, dok se nije napila, a ostatak se vode prolio po njenom tijelu.

Kad su se nevjernici probudili i htjeli poći, otišli su na mjesto gdje je bila. Vidjeli su trag vode na njenom tijelu i odjeći. Ona je izgledala odmorno.
Začudili su se. Kako se domogla vode kad je bila svezana!
”Odvezala si se i uzela naše posude s vodom pa se napila?!”
”Nisam, tako mi Allaha! S neba mi se spustilo vedro iz kojeg sam se napila vode.”
Zagledaše se jedni u druge i zaključiše: ”Ako istinu govori, vjera koju ispovijeda bolja je od vjere koju mi ispovijedamo.” Potom su provjerili svoja vedra i ustanovili da u njima ne nedostaje vode. I onda su prihvatili islam. Svi. Odvezali su je i prema njoj se lijepo odnosili.
Svi su islam prihvatili – zbog čega? Zbog njene strpljivosti i čvrstine.
Ummu Šurejk doći će na Sudnji dan, a u njenoj knjizi dobrih djela bit će zapisano da je toliko ljudi i toliko žena prihvatilo islam posredstvom nje.

Autor: dr.Muhammed el-Arifi

Za Muslimanka.org preveo i prilagodio prof.Abdurrahman Kuduzović