petak, 29 Mart 2024

cipsČips je jedna od najotrovnijih namirnica, a čak su ga američki mediji poput Natural newsa, Living traditionally, Healthy food house proglasili najotrovnijom namirnicom na tržištu hrane u svijetu. Mnogi ljudi uvjereni su da se čips priprema od krompira, ali to nije istina. U prvoj fazi proizvodnje sastojci poput riže, pšenice, kukuruza i krompirnih pahuljica miješaju se kako bi se dobilo tijesto, koje se zatim oblikuje u kalupima, a nakon toga prži u kipućem ulju i prosušuje.

U poljednjoj fazi čipsu se dodaju toksični pojačivači ukusa. Iako su svi sastojci za smjesu od koje se pravi čips genetski modifikovani, jer su jeftiniji i dostupniji, jedan od najopasnijih sastojaka u čipsu nije dodat u procesu proizvodnje, već je nus-produkt prerade.

To je opasna kancerogena supstanca, za koju je odavno poznato da uzrokuje rak kod životinja, a čips ih ima u nenormalnim količinama. Činjenica je da hrana, koja se obrađuje na temperaturama iznad 100 stepeni, sadrži ovu kancerogenu supstancu. 2005. godine, Kalifornija je tužila jednu fabriku zbog toga što ne upozorava svoje potrošače na opasnosti i otrove opasne po zdravlje koji se nalaze u prehrambenim proizvodima.

Prvi čips napravio je Indijanac George Crum iz Saratoga Springa 24. avgusta 1853. godine. Nazvao ga je 'Saratoga čips'. Najveći čips u svijetu napravljen je 3. juna 1991. godine u kompaniji Proctor and Gamble. Čips je bio veličine 0.6 X 0.3 metra, odnosno kao 80 običnih, malih Pringles čipseva. Najveća vrećica puna čipsa napravljena je 2003. godine u Ohaju, a težila je gotovo 500 kilograma. 2006. godine, čak 69 posto obroka koje djeca nose u školu u Velikoj Britaniji sadržavalo je čips.

Nakon ovog šokantng saznanja krenulo se s kampanjom kojom se djecu i roditelje željelo informisati o štetnostima za zdravlje ove omiljene grickalice. Ako često jedete čips, za godinu popijete pet litara ulja koje je čips upio za vrijeme prženja. Pakovanje čipsa od 35 grama sadrži dvije i po kašike ulja, a pakovanje od 50 grama tri i po kašike ulja. Petina mladih Britanaca jede dva pakovanja čipsa dnevno. Svake tri minute u Velikoj Britaniji pojede se tona čipsa. Jedan od najopasnijih sastojaka čipsa jeste akrilamid, koji izaziva tumor.

Mladen Marić