petak, 29 Mart 2024

ammaraa1
I ne znaš… ne znaš više ni šta bi tražila. Taman da poželiš jedno, sjetiš se da bi drugo. Šapućeš na noćnom namazu, i gubiš koncentraciju, jer bi uz cilj nekako upakovala i sredstvo. Pa opet, i sredstva bi nekako da rasporediš, ali nisi sigurna kako je najbolje. Ne raspoznaješ više ko je pijun, a ko kraljica na tabli tvojih dana.

Šta misliš o tome da jednostavno tražiš ono što je hajr?

Ne prepoznaješ li šejtansko došaptavanje u srcu, dok se bojiš da “ono što je hajr” neće biti to što bi ti voljela da bude?

Ne znaš li da je čistoća srca preduvijet dobrog razumijevanja svake stvari?

Znaš čime se srce čisti? Istigfarom. Kur'anom. Sadakom, kojom nijjetiš oprost grijeha. Ako ne možeš da razaznaš jasno dobro od jasnog zla, ne smaraj mozak. Uzalud je. Čisti srce, jer ako ono ne shvati, razum nikad neće dokučiti.

Predaj srce Gospodaru srca. Na sedždi. Vjeruj Njemu, jer On zna! Za Njega nema nepoznatog jezika. Kristalno jasno pred Njim odzvanja govor suze, drhtaj straha, jecaj brige… bez riječi.

A znaš li  šta je vjera i povjerenje u Onoga Koji obećanje ne iznevjerava?

Sjeti se Musaa, alejhisselam! Sjeti se! Stajao je kao proganjan, pred njim duboko more, a za njim ogromna, naoružana  vojska, konjica, i na čelu svih faraon. Silnik, simbol svih silnika. Narod uplašeno govori Musau alejhisselam da ih je vojska gotovo stigla. A šta on odgovara? Samo što ga nisu dohvatili, a on… šta odgovara?

I oni ih, kad se sunce rađalo, sustigoše.
Pa kad jedni druge ugledaše, drugovi Musaovi povikaše: “Samo što nas nisu stigli!”
“Neće!” – reče on – “Gospodar moj je sa mnom, On će mi put pokazati.”
(Šu'ara,60-62.)

Neće! Neće, jer vjeruje Onome Kome je predao svoje srce, dove, povjerenje, Čiju zaštitu je tražio, na Koga se oslonio. Nema veze što on ne vidi izlaz. Vidi ga Onaj Koji daje robovima da se more rastavi kako bi se spasili. More je rastavio Gospodar svega stvorenog, da bi spasio one koji kod Njega, i zbog vjere u Njega, traže spas. A šta tebi treba? Treba li ti da se more rastavi? To Allahu nije teško.

Amira Ammara Šabić