utorak, 16 April 2024

hijabbh Nedavno je švedski list Expressen izvijestio kako je jedna studentica u Švedskoj odbila posao preko ljeta jer nosi hidžab. Djevojka 
je otišla na posao u tvornicu gdje su joj rekli da je pokrivanje glave suprotno politici firme. 

Naime, u sklopu politike higijene ove firme postoji pravilo da kosa mora biti pokrivena mrežicom za kosu, a ne mahramom. 

“Zašto mrežica za kosu ne može da se nosi ispod ili preko hidžaba?”, upitala je ona i ponudila opciju da nosi mrežu za kosu bez obzira na to što nosi hidžab koji bi posebno dala sačiniti i koristiti samo za posao. Međutim, to nije bilo dovoljno za tvornicu i ponudili su joj posao ako skine hidžab tokom radnog vremena, što je ona odbila. 

Dobra vijest je to da je jedan od vlasnika firme saznao da su pokušali uskratiti ženina prava, što ga je veoma uznemirilo, navodeći da je to protivno njihovim temeljnim vrijednostima da ne prime ovu ženu na posao zbog njenih vjerskih uvjerenja. Nažalost, priče slične ovoj nisu neuobičajene. 

Što se mene tiče, ja nekoliko dana nosim hidžab, a zatim ga nekoliko dana ne nosim. To znači da ima dana kada imam dilemu, jer mnoge firme ovdje u Evropi žele vašu fotografiju koju ćete poslati zajedno s prijavom. Borim se s tim i pitam da li sam trebala poslati svoju sliku bez hidžaba onda kada sam se prijavljivala za posao. 

Nakon puno razmišljanja, nedavno sam donijela odluku da ostanem vjerna svom hidžabu i da ga nosim u svim prilikama i da u prijavi za posao šaljem svoju sliku na kojoj nosim hidžab. 

Za mene je to vrlo jednostavno: Firma koja nije željela da me zaposli zato što sam muslimanka, nije firma u kojoj želim raditi. Želim ostati odana i iskrena prema sebi. 

Autor: Robin Gustafsson 

Izvor: muslimgirl.com 

Za Muslimanku.org preveo mr.Fahrudin Vojić