četvrtak, 28 Mart 2024

hijab76











Zašto se od hidžaba, pravi vještačka modna mikstura?

Tako mi Allaha, nema nista tužnije od pomodarstva koji se nametne ponosnoj naciji. Pogledajte slike, prelazne mode, iz prvih decenija Meiji revolucije, kada je japanska vlada naumila da vještački modernizuje svoju zemlju i tako ukloni tradicionalne institucije, uključujući i samuraje. Tada je nastala neka voštana mješavina smiješnih stilova. Pokušali su "pomiriti" neugodno zapadno odijelo sa mekanim čarapama i specificnim japanskim papučama, ili pak svilene ženske kimone sa kičastim šeširima na glavama. Mi bi to, možda, nazvali moderni kimono, ali u dubini duse bi znali da nije to TO.

Zato, nemoj da povjeruješ priči o modernom hidžabu jer takav ne postoji. Postoji nešto što se zove "tobožnji hidžab". On se samo naziva hidžabom ali u osnovi ima notu koja ga čini lažnim, upravo kao i falsifikovana novčanica koja ne ispunjava sve uslove ispravnosti zbog koje i gubi na vrijednosti.

Savjeti kako prepoznati lažan novac mogu se, vrlo uspješno, primjeniti i u našem slučaju:

"Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice, ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti."

Da bi provjerili "zaštitnu nit" našeg hidžaba usmjerimo ga prema Svjetlosti i sve će nam se samo kazati.

"Allah je Svjetlost nebesa i Zemlje!" (En-Nur, 35)

Enesa Hotić

nijehijab