srijeda, 17 Juli 2024

brak3Pitanje: Da li se mladić može oženiti djevojkom koju mnogo voli bez pristanka njenog staratelja? Tačnije rečeno, je li dopušteno da se ona ''ukrade''? Allah vas nagradio!   

Odgovor: Kako se rodila tolika ljubav? Ako su imali kontakt i tako se zavoljeli, grješni su, tim prije jer u islamu ne postoji ašikovanje, to je praksa nevjernika koju su mnogi muslimani objeručke prihvatili. Po mišljenju apsolutne većine islamskih pravnika, zabranjeno je da se djevojka uda bez dopuštenja svog staratelja.

Ovaj stav zauzeli su na osnovu Aišinog, radijallahu anha, predanja u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio: “Koja god žena uda sama sebe, njen brak je ništavan, njen brak je ništavan, njen brak je ništavan.”986 Ovaj hadis vjerodostojnim smatraju Tirmizi, Ebu Avvane, Ibn Hibban, Ibn Huzejme, Hakim i brojni drugi muhaddisi, a prethodno mišljenje zastupaju sljedeći autoriteti: Omer b. Hattab, Alija, Ibn Abbas, Ebu Hurejre, Ibn Musejjib, Nehai, Sevri, Ibnul-Mubarek, Ishak, Evzai i pravnici malikijske, šafijske, hanbelijske i bukvalističke pravne škole.

Stoga, brak nije ispravan ako se djevojka ''ukrade'', makar da su i ona i njen “momak” vjernici; zar vjernici nisu najpreči da čuvaju Allahove granice?! Molim Allaha, dželle šanuhu, da nas uputi na ono što je najbolje. 

dr.Safet Kuduzović
(iz knjige ''Fetve-pravne decizije'')