petak, 29 Mart 2024

lijepo muslima











Svoju vrijednost stvaraš i određuješ sama. Ti, samo ti! 

Ukoliko sebe dovoljno cijeniš, cijenit će te i drugi ljudi. Postavi granice u odnosu sa njima.
Otvoriš li im se previše, ne valja! Budi ljubazna, ali imaj dozu tajanstvenosti. Budi dobra, ali imaj samopoštovanje. Ne raspravljaj, ne prepiri se, ne spuštaj na nivo onih koji to žele. Jednostavno se udalji. Sa ljudima je najteže, onda kad si previše sa njima. Posveti se sebi, pa ćeš i drugima, Ummetu biti od veće koristi. 
Vrijedna si, tako mi Allaha jesi. Čim te Allah za uputu odabrao, vrijediš. Iskoristi to u dobre svrhe. Pokaži da je to tako. Od praznih besjeda hajra nema. Ustani i radi! 
Tvoj doprinos je potreban. Ti si potrebna.
Odgajaj sebe, radi na sebi svakodnevno. Odgajaj svoju dušu, na način koji ti je tvoj Poslanik, alejhis-selam, preporučio i savjetovao. Nisi stvorena samo da jedeš, piješ, kupuješ, ideš u mahalu, svaki dan ispijaš kahve sa konama i pratiš turske serije. Nisi stvorena samo za to da ukućanima opereš veš i skuhaš ručak. Ti si stvorena sa svrhom. Ti si važna ovome svijetu.
Ti možeš biti razlogom velikih promjena. Možeš učiniti velika dobra. Danas je to ovome svijetu, u kojem vlada veliki nemoral i u kojem su se mnoge vrijednosti poremetile, posebno potrebno.
Kažem ti, ti si potrebna.
Prvo kreni od svoje kuće, svoga doma, pa svoga komšiluka, svoje rodbine, prijateljica... Ti si predstavnik, ambasador dobra.
Cijeni sebe,(ne oholeći se), jer tvoj te Gospodar cijeni. To ti je pokazao, kad te na Pravi put uputio. Znaš da si od posebno odabranih, a ti se ustručavaš da pokažeš to svijetu? Osjećaš stid da pozivaš u istinu. Ti kažeš da to nije za tebe i neka to drugi rade. Tebe je sramota upozoriti kada vidiš da neko čini loše.  Ti kažeš da te nije briga kada vidiš nekog insana kako se guši u grijehu . Veliš, neka svako radi kako misli da treba. Šta misliš, kada bi svako od nas tako rekao i činio, šta bi od islama i dobra ostalo?!
Tebi su uspjeli nametnuti da osjećaš kako si manje vrijedna, i to zato što si to što jesi, zato što si muslimanka. Vallahi, ništa vrijednije ti nije dato na ovome svijetu i ništa vrijednije ti neće biti dato od toga. Ni djeca, ni imetak, ni svo blago dunjaluka ne vrijedi više od toga.

Ne dozvoli  da uspiju u tome. Ti njima nametni osjećaj da požele biti poput tebe. Pokaži im istinsku sreću svojim osmijehom. Pokaži im šta je snaga vjerovanja, svojim saburom. Učini da požele da krenu istim putem kao ti, jer vide tragove rahatluka na tebi.
Ako istinski vjeruješ, ako se istinski oslanjaš na Gospodara svjetova, ti moraš osjećati rahatluk u prsima. To pokaži ljudima. To pokloni svijetu oko sebe. Ustani i radi, voljena sestro! 

Ummu Sara Žužić