srijeda, 17 Juli 2024

dovaaaU ovom mubarek mjesecu spomeni svoju sestru Gospodaru...

- Onu svoju sestru koja je imanski posrnula, ne zna kako da se kutariše grijeha, a ti ne znaš kako da joj pomnogneš. Spomeni je Gospodaru, da joj On, Plemeniti, olakša, da joj omrzne griješenje, a omili pokornost. I ne sudi, nego dovi! Dovi sve dok vidiš da je tvoja dova primljena.

- Onu svoju sestru koja se još nije udala, a čezne za time, spomeni je Gospodaru. Spomeni je Njemu i dovi da joj On iz Svojih nepresušnih riznica podari samo ono najbolje. Dostojno nje, vjernice! Zamoli Gospodara da je sačuva loših izbora zbog kojih će se kajati. Zamoli Rabba da joj podari vjernika, onoga kojim je On zadovolja. I nemoj, tako ti Allaha, nemoj da svoju sestru stalno ispituješ: ''Ima li šta..?'', ''Kad će svadba..?'' Šta čekaš..?'' Zamijeni ova suvišna pitanja tihim dovama za svoju sestru i raduj se kada vidiš da je Gospodar opskrbio, kako samo On zna!

- Spomeni one za koje znaš da žude da postanu majke. Spomeni svaku od njih imenom svome Voljenom Rabbu, da svaku od njih počasti majčinstvom onda kada je to najbolje za njih. Neka svakoj od njih Uzvišeni podari hajirli potomstvo koje će Njemu padati na sedždu, kojim će On biti zadovoljan. Onim potomstvom koje će im biti radost dunjaluka i ahireta, a nikako iskušenje i udaljenost od Njega. A, zar iko može bolje odgajati do čestita vjernica?! I nemoj, tako ti Allaha, nemoj biti poput onih koji stalno ispituju: ''Ima li šta?'', ''Kad će?'',
''Šta čekate...?! Kako je to samo ružno! Allah je Onaj Koji odlučuje kad će se ko roditi, kada će koja žena zanijeti! Odakle nekome hrabrost da se upliće u Allahov kader?! Zato, dovi za svoju sestru i ne ispituj previše. Ya Rabbi, divan Si Ti Gospodar, Onaj Koji čini da se robovi samo u Tebe uzdaju, pa obeseli svaku Svoju robinju koja zudi za cestitim potomstvom.

- Spomeni onu koja ti nedostaje. Onu koja je preselila svome Rabbu, a ostavila ti najljepše sjećanje, iskren sestrinski osmijeh koji se ne zaboravlja. Moli Gospodara da joj kabur bude širok, da joj se Milostivi smiluje, primi joj svako dobro djelo, a naročito onaj iskreni osmijeh koji je krasio. Moli Gospodara da te sastavi s njom na najljepšem mjestu. Jer, svako sjećanje na nju izaziva nedostajanje, suze u očima i bol u srcu. Ali,znaj da je dunjaluk prolazan i brzo će svemu biti kraj.

- Spomeni Gospodaru onu koja i tebe spominje, spominje tvoje greške i ogovara te. I ne, neka ti nije teško zbog toga, znaj da joj je šejtan uljepšao taj postupk, zato moli Gospodara da joj prsa očisti od netrpeljivosti. Jer, onaj ko druge spominje po lošem čini to sebi na štetu. Zato, dovi za oprost grijeha,i njoj i sebi.

- Spomeni onu koja čezne za hidžabim, čezne, ali nikako da svoju čežnju pretvori u pokornost. Zamoli Rabba da joj učvrsti srce, odgna slabost i strah iz grudi. Reci joj da jedva ćekaš dan kada ćeš je ugledati da poonosno i poslušno korača u hidžabu.

- Spomeni onu koja nosi na svojim plećima tolika iskušenja da bi se i brda postidila. Spomeni slabu, nemoćnu, obeshrabljenu, izgubljenu, onu kojoj je zulum učinjen, spomeni bolesnu, tužnu, onu koja je izgubila nadu u svakoga osim u Njega! Spoemni onu koja je iskušana u porodici, djeci, bračnom drugu, rodbini.

- Spomeni Rabbu onu koja se iznova trudi biti bolja, posustaje, pa ponovo ustaje, ali nikada ne odustaje.

Lista je duga...

Ne zaboravi da svakoj od njih poželiš da ih Rabb učvrsti na Pravome putu.
Džennet na dunjaluku ćeš osjetiti i imati želeći drugima ono što želiš i sebi. Zato, neka ti je prostran džennet već na ovome svijetu.

I da, ovo su dani hadža, dani u kojima Allah Sebi poziva one koje On želi. Zato dovi da pozove svako srce koje za tim žudi.

Ya Rabbi, učvrsti korake Svojih robinja.
Ti daješ dobro, od Tebe je svako dobro.
Hvaljen Ti si...

hfz.Senita Smajić